Catatan Penglipur Lara sang Majistret~

Imej

saya tertarik dengan buku ni dah lama. sejak sesi bedah buku di Nasi Lemak Kopi O, TV9 di mana penulisnya sendiri datang ke TV9 dan berkongsi pengalaman. Baru2 ni, baru berpeluang untuk membeli.

Saya sendiri menghabiskan kurang 2 jam untuk membaca buku ini.  Sangat menghiburkan. Kisah di mana penulis menceritakan kisahnya sebagai seorang majistret ketika 1st posting di kelantan. Sebagai ‘orang luar’, ia bukan sesuatu yang mudah untuk adapt dengan dialek di sana. Digarap dengan bahasa yang cukup sempoi dan menggeletek hati. Saya suka kesemua cerita yang ada, cuma cerita yang akhir sahaja yang agak membosankan,but still OK.

at the end of the book, the author said yang dia ditangkap dan ditahan di ISA. oo…rupanya2, Zabidi Mohamed ni adalah pengikut2 setia Al-Arqam suatu ketika dahulu dan pernah menulis beberapa buah buku termasuk ‘Al-Arqam..tersungkur di pintu syurga..’. Dan kini, beliau bergiat aktif dalam penulisan skrip dan drama.

Cerita pertama yang diulas dalam buku ni..ialah…pengalamannya melihat sendiri hukuman sebat dilakukan. OK. memang sangat2 ngeri, tapi olahan bahasa yang sempoi membuatkan cerita tersebut sgt kelakar. there are 3 persons will be punished on that day, Malay, Chinese n Indian because of kes rogol. Setiap orang dikenakan 6 kali sebatan. Diceritakan juga setiap process n procedure, how the pesalah react mase kene sebatan…the scenario of Penjara Pudu mase hukuman dijalankan…it’s like the hidden story untuk saya, lebih2 lagi saya memang tak berkesempatan melawat penjara pudu sewaktu diorg buka untuk sesi lawatan..huhu..patut diorg jadikan pejara Pudu tu muzium penjara la,n bg 1 pakej pengalaman 3hari 2malam di penjara pudu..menjalani kehidupan as banduan..mesti menarik.hahaha…ok, yang penjara Pudu ni,saya je yg merepek. Tapi betul, kesah yg diceritakan tu berlaku ketika di penjara Pudu.

Cerita seterusnya…better get the book yourself. Kalo MPH Online, you can get cheaper price… sebagai sessi release stress yang pendek tp ilmiah dan boleh ketawa guling2, i really recommend this book!!! kalo ada sambungan, confirm saya akan carik!!hehe

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s