Lagi Resipi Bubur Fahri~

dah lama tak update resipi makanan Fahri..hehe…sekarang Fahri dah 9bulan..nak masuk 10 bulan.so, texture makanan Fahri pon ibu kisar kasar je. Bagi dia rajin mengunyah..hehe…sekarang Fahri dah makan banyak..breakfast, lunch n dinner..tambah dengan snack time..heh..mungkin sebab multivitamin yang Dr bagi,so..banyak la selera makan dia…

Fahri sekarang dah makan ayam…yeaahhh…senang la sikit kerja ibu..masa raya tempohari, nenek tolong buatkan bubur nasi Fahri..Pastu, Ibu dia pulak yang suka makan..hehe…

Bubur ayam + santan :Resepi Nenek

Ingredients: Beras, Carrot, Ayam, Santan

Mula2…masak bubur macam biasa..Theb, in the middle..masukkan ayam (ayam potong kecik2), Carrot (potong kecik2 jugak)…masak sampai jadi bubur la..then, dah nak masak, tambahkan dengan santan..tunggu la sampai santan tu masak…Rasanya memang sedap, lemak berkrim..hehe..Jangan risau, santan sebenarnya elok dan selamat untuk baby.Tambah2 lagi,kalo baby tu kurang berat..hehe

 

Resepi ke 2: Bubur Ayam + Sayur + Apricot

Ingredient : Beras, Minyak, Bawang Besar, Ayam, Kentang, Carrot, Kacang Buncis dan Dried Apricot

Untuk resipi yang ni, tumis bawang besar..dah naik bau, masukkan ayam..tambah sedikit air..kemudian, masukkan beras yang telah dicuci bersih dan juga air yg cukup. Kemudian, masukkan kentang dan carrot…Bile dah hampir masak, masukkan kacang buncis dan juga dried apricot.. Ibu potong semua kasar2 je, xsempat la nak potong halus2..akhirnye,nanti blend je semuanya..hehe…Bubur yang ni ade rase masin2 sket,mungkin pati2 ayam tu dah keluar..dan manis2 dari apricot dan sayur2..yang ni pon sedap..Ibu suka..hehe

Saya ada jumpe satu source yang memang bagus gile untuk ibu2 muda yang sedang giat memasak 1st solid food untuk baby. ye la kan…kite pon xtau mane makanan yang sesuai untuk baby…Yang ni, memang saya print…letak kat meja. Petang2,tengok benda ni n fikir…nak masak ape pulak untuk Fahri malam ni..hehe..xkan la asyik2 kentang n carrot..hehehe..semoga benda ni berguna untuk semua..saya xtau mane source benda ni, sbb sy jumpa orang upload kat FB..hehe

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s