Broccoli with prune~

Fahri macam sembelit plak sehari dua ni. Sebab dia x ‘membuang’ pon.kalo ‘membuang’,rasa macam keras je. Tak tau la kan kalo memang itu phase development dia. Tapi, to avoid dia sembelit, ibu belikan prune untuk Fahri. Kenapa tak suapkan fresh fruit untuk fahri macam betik ke,pisang ke…ye, memang boleh bagi..tapi, bile weekdays n ibu bekerja…macamana nak rely on babysitter bagi makan macam kita. Dia tolong bagi makan lunch n dinner Fahri pon dah cukup bertuah…huhu..

So, Ibu masakkan special untuk Arif Fahri…Bubur nasi with kentang, ikan bilis,carrot n apricot… dan juga Broccoli with prune. Ibu asingkan Broccoli dengan nasi, sebab ibu xnak bubur nasi tu terlalu pahit untuk fahri n to avoid overcook.

Broccoli with prune~

  1. Rebuskan broccoli sampai masak. Camne tau tau dah masak, cucuk gune garfu. Bila broccoli tu jatuh dari garfu, dah masak la tu..hehe..dlm 4~5 minit je dah masak.
  2. Then, asingkan air rebusan n broccoli. Air rebusan boleh masukkan dalam bubur nasi.
  3. Blend broccoli dengan prune…siaaapppp~

Bubur nasi with appricot~

  1. Tumiskan onion dan ikan bilis (kali ni Ibu tak sempat belikan Ikan untuk Fahri…so, ibu letak ikan bilis byk sikit)..Gunakan olive oil lebih baik untuk bayi, kalau tiada..guna butter pon boleh. Untuk low weight baby, banyakkan penggunaan butter n minyak (dalam 3~4 sudu besar).
  2. Bile dah naik bau, masukkan beras, air dan air rebusan broccoli tadi.
  3. Then, tambah sayur2an..kali ni, ibu masukkan kentang, carrot n apricot (dried apricot)..boleh try dengan sayur2 lain juga.. so far, Ibu dah try tomato, bayam, sweet potato n raisin..
  4. If ada ikan/ayam, boleh masukkan dalam bubur…potong kecik2, masukkan dalam bubur…
  5. Dah masak…boleh blend~

According to Nutritionist’ Choice Cookbook yg mengandungi banyak resipi2 untuk bayi, toddler n preschool… Ikan yang sesuai untuk bayi berumur 8~10 bulan, anda boleh cuba ikan tenggiri dan ikan kurau.Tapi kalau ikut Annabel Karmel, recipe for 6~9 months, boleh try oily fish like salmon, tuna, sardines and trout fish, sangat baik untuk visual dan otak kerana mengandungi omega-3. Sila pastikan, semua ikan2 tersebut fresh, bukan dari dalam tin ye~Untuk hidangan protein yang lain, boleh try ayam seawall 6 months,beef 8-10 months.

Jangan takut untuk mencuba resipi untuk anak2, jadikan ia sebagai hobi baru. Saya sarankan, rasa hidangan yang anda masak. Kalau kita pon tak suke, ape lagi anak2 kita…hehehe..Setakat ini, saya suka…and of course, Fahri pon suka…so, tak banyak la nak gaduh2 n kejar2 dia bagi makan..heheh

*gambar akan di upload kemudian..internet slow..uhuk..uhuk…mungkin, dia juga puasa~

Advertisements

One thought on “Broccoli with prune~

  1. aishahkay berkata:

    puasa-puasa ni update pasal makanan memang best… makanan baby pun bleh… hahaha

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s