First Protein Meal untuk Fahri~

hari ini besday ibu…jadi ibu masakkan special untuk anak ibu tersayang…sanggup tak cukup tido malam…heh

ibu baru nak introduce Arif Fahri dengan sayur2 hijau dan juga protein. Selama ni Fahri asyik dapat stock ikan bilis je. Dah masuk 8bulan, baru la ibu nak try masakkan ikan untuk Fahri..

Bukannya senang nak bagi baby makan ni…mmg la deria rasa dia takde lagi,tapi kalo tak sedap,mulut pon dia xnak buka.huhu…After search kat internet, n tengok2  resipi kat website Annabel Karmel, ada one good point yang dia gune untuk introduce sayur2 untuk baby. Dalam resipi2 Annabel Karmel ni, dia akan masak sumthing sweet macam sweet potato and apricot dalam hidangan yang ada sayur2. So, untuk Fahri kali ni, Ibu masakkan bubur nasi + potato + bayam + raisin… For the first time ni, Ibu letak bayam sikit je la, takut pahit sangat la plak. Alhamdulillah, rase dia k, manis2 sket.

First Sayur Hijau untuk Fahri- sayur bayam

 

ini la dia rupa bubur nasi Fahri..tapi ibu termasukkan sayur bayam tu terawal pulak.huhu..ter’overcook’ sket..huhu…Pastu, ibu tapis je bubur nasi ni. Selalu orang blend je kasi halus, senang kan…Tapi Ibu tak beli lagi blender khas untuk Fahri, so Ibu tapis je la…hasil die pekat sket,boleh la Fahri makan dengan stock ikan bilis…hehe

First protein meal Fahri ialah Ikan tenggiri. According to Dr. Ikan tenggiri elok untuk baby sebab kadar DHA yang tinggi. Ibu slice ikan tu kecik2, then perahkan dengan orange juice bagi hilang hanyir. (sebenarnye Annabel Karmel gune ikan salmon…hehe..ibu je malas nk cari salmon)

 

then…boleh je masak gune microwave or masuk dlm oven sampai masak..hehe..Ibu tak guna microwave or oven, tapi ibu grill je gune grill pan. hehe…grill pan ni beli kat Ikea je, tak mahal pon, rm68 je. Letak je atas grill pan dengan orange juice tu skali, then letak butter…masak kejap je, jgn sampai garing sgt. nanti keras plak..kesian si comel.

 

camna nak tau dah masak, kalo full kepingan ikan tu dah bertukar jadi putih susu and kite boleh nampak flakes daging ikan tu,consider dah masak la tu…fuuhhhh….bau dia memang best…Ibu siap makan  tolong rasa sekali.nasib baik ibu masak malam…kalo puasa, dapat bau je la..hehe…then, cincang2 kepingan ikan yang sudah dimasak guna garfu…

 

taaraaaa…..Lunch n Dinner Fahri dah siap masak…..Ibu letak dalam bekas dadih, supaya senang babysitter tu panaskan gune warmer…hehe…harap2 Fahri suka…ibu masak special sempena besday ibu…hehehe

 

Advertisements

One thought on “First Protein Meal untuk Fahri~

  1. Rebina Biru berkata:

    Salam Cik Puan Fauzani..
    Selamat Hari Lahir, moga cik Puan terus bahagia bersama En Suami & anak. Moga dimurahkan rezki, dipermudahkn segala urusan & berjaya dunia akhirat. 🙂

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s