NeW ChaPtEr oF My LiFe~

today is my second day as working mum…semenjak lahirnya Arif Fahri,hidup saya totally berubah..

Pertama: Pola tidur saya telah berubah sama sekali. Saya tidak pernah(atau hampir tak pernah)  tidur lebih dua jam setiap kali. Setakat ini, Arif Fahri masih bangun setiap sejam untuk menyusu.Saya masih lagi dalam golongan ibu2 yg kerap bangun malam. Belum lagi ditahap 2kali bangun untuk penyusuan baby setiap malam..Arif Fahri,cepatla besar..nanti bolehla kita sama2 ada beauty sleep..hehe

Kedua: Pengurusan masa saya semakin cekap. Disebabkan Arif Fahri akan bangun dalam mase 45~70 minit setiap kali dia tidur, maka saya harus siapkan semua kerja dalam jangka masa tersebut. Kalau tak,mesti banyak perkara akan tertangguh. Sebab,setiap kali itu juga memerlukan sedikit masa untuk mendodoi Arif Fahri tidur seketika. Memasak, membasuh,makan semuanya harus cepat2…

Ketiga:Saya cuba berusaha menjadi lebih sabar dan matang. Seorang ibu memang sangat perlu untuk bersabar. Kalau dulu, merajuk dengan husband, boleh la..Sekarang kalau baby menangis, or berjaga..sabar je la jawabnya. Layani dengan penuh gumbire. Kalau baby sakit, lagi la kene banyak bersabar and be strong. Dia lebih memerlukan kita.

Kadang2 tak dapat dinafikan,penat dan letih menjaga anak…Honestly, saya lebih menghargai ibu setelah saya sendiri bergelar ibu. Setiap masa saya berharap Arif Fahri cepat besar..boleh main2 dan borak2 dengan saya..dan saya nak ajar dia macam2..hehe..

Babysitter..alhamdulillah..dua tiga tapak je dari rumah saya..dalam 2hari ni,xkelam kabut la..masih sempat pam susu before hantar Arif Fahri. Pengasuh kata, Arif Fahri baik saja..saja harap Arif Fahri betul2 good boy kat sana.tak merengek2..ye la kan…kat rumah babysitter kita xboleh harap dia akan jaga macam kita jaga.contohnye:saya kalau boleh xnak Arif Fahri tidur dalam buaian. Tapi kat rumah pengasuh, untuk memudahkan kerja dia..terpakse la Arif Fahri tidur dalam buaian..huhu..sudahnya, Arif Fahri lebih demand untuk dodoi atas riba ibu..huhu..

Risau…selagi Arif Fahri tak besar..selagi tu rasa risau..Arif Fahri..cepat2la membesar dengan sihat,kuat,bijak,baik, comel dll…hehe

 

 

Advertisements

One thought on “NeW ChaPtEr oF My LiFe~

  1. Castile soap berkata:

    You’re so cool! I do not suppose I’ve read a single thing like that
    before. So nice to find another person with
    unique thoughts on this subject. Seriously.. thanks for starting this
    up. This web site is one thing that is needed on the internet, someone with some originality!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s