MoDe: ShOpPinG BaRaNg BaBy~

alhamdulillah…sekarang usia kandungan saya dah masuk 20minggu++. Tiada alahan, pening kepala pun makin kurang kecuali jika terlalu penat dan kurang rehat,masih lena tidur (pantang letak kepala..mesti lelap..hehe)..selera makan masih macam dulu,tiada pertambahan yang banyak. cume yang pasti, perut sebu sangat. memang sakit..rase mcm perut nak meletop pon ade..hahaha…xpela…saya terime je la kan…baby punye pasal..

perkembangan baby…arini baru nak g 3rd check-up di klinik kerajaan. saje mintak petang dan sy berharap semuanya cepat dan berjalan lancar. yang rasa rasakan sekarang ni, baby suke main ‘hide n seek’ dlm perut. kalau tengah baring atau berehat, memang dapat rasa die timbul..then hilang..then timbul lagi..saya dapat rase die semakin membesar walaupun saya rase perut saya xdela besar sangat. kalo ikutkan babycenter.com, baby saya sepatutnye lebih kurang 16.5cm. tapi kalo saya tekan2 perut2,kdg2 saya rase mcm lebih panjang dr tu pon ade jugak..hehe..sekarang, saya dah rase pergerakan2 kecil dia,tetapi tak kerap. saya harap die gumbira dan sihat dalam perut saya.

memandangkan..bulan depan dah start puasa..then raya..mungkin waktu tu saya akan terlupe sedikit pasal preparation untuk baby. jadi, mulai sekarang, saya dah start membeli barang2an baby. lebih2 lagi, sekarang memang banyak sales terutamanya untuk barang2an baby. tips membeli belah dari magazine dan kawan2, untuk bakal ibu n bapa adalah disyorkan membeli barang2 baby ketika jualan murah..yeaahhh..inilah masenye..memandangkan kewangan pon..alhamdulillah memihak kepada saya..jadi, saya pon start membeli yg penting2 dulu mcm breastpump. saya tak tau sebenarnye waktu yang tepat untuk membeli breastpump ni, before or after baby keluar. since, saya pon dah buat survey beberapa breastpump yang affordable, review yang bagus, mendapat persetujuan dr en.suami..maka, saya pon beli secara online. honestly, untuk breastpump ni, saya memang buat banyak research..buat perbandingan harga.kalau nak yang bagus, memang agak mahal.so, disebabkan saya n husband pon same2 sedang membina kehidupan, jadi saya membeli yang berpatutan sahaja. ditambah dengan jualan2 murah, memang berbaloi. apa yang saya harap nnt, nasib menyebelahi baby. harap2 saya dapat breastfeed baby dengan baik dan susu pon banyak..

list barang baby, saya xbuat lagi.tapi saya dah tengok2 list dari magazine Pa&Ma as reference. baju2 baby mungkin xbeli banyak kot..sebab mengikut pengalaman kakak saya, baby memang cepat besar dan ade baju yang xsempat pakai pon. jadi, saya akan cube menahan diri dari membazir wpon tnampak baju2 yg chumel n menarik..huhu..one more things, next week baru nak scan untuk gender baby. bile dah tau jantina, mesti lagi best nak shopping barang2..buat mase sekarang..yang penting2 je dlu (pesan en.suami berkali2)..hehe…

untuk kawan2 yang pregnant, tapi tak pernah ultrasound scan dan hanya berharap baby sihat dan sempurna…saya syorkan, pergilah buat ultrasound scan walaupon skali..bawalah en.suami skali… pengesanan awal jika ade terdapat abnormalities, adalah sangat penting. dan yang paling penting, inilah waktunye nak melihat miracle yang tak pernah kita imagine..percayelah…bila nampak baby bergerak2, tangan dan boleh start menggenggam, kaki dah start kicking2, nampak heart beat dia…subhanallah…hanya Allah sahaja yang tahu perasaannya..terharu sangat..macam nak mengalir air mata…insyaAllah, kalau sempat scan next week, saya akan upload untuk tatapan bersama ye…

see u next time=)

Advertisements

4 thoughts on “MoDe: ShOpPinG BaRaNg BaBy~

  1. en_me berkata:

    excited kanns.. ehehe

  2. aishah berkata:

    comelnya.. tulah, mesti excited kan..
    semoga semuanya baik2 saja.. 😉

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s