12++ weeks~info makan2 ibu yang hamil~

alhamdulillah…sekarang saya rase dh semakin melepasi trimester pertama..rase badan pon dah semakin bersemangat dan boleh kembali ke activity seperti selalu..sebelum ni, mmg saya jarang memasak semenjak disahkan pregnant..hehe..selalu buat alasan penat..

last Friday, mase lunch…tibe2 saya rase nak makan rebung sbb ternampak rebung masak lemak..mcm best je..elok je saya letak kat pinggan, ofismate sy pon kate, “eh, orang mengandung mane boleh makan rebung..”owwhh..baru saya tau..sbb sebelom ni, Dr cume pesan jgn makan nenas, tebu n air bikarbonate je..then, saya try search kat internet..makanan yang perlu dielakkan oleh ibu2 yang hamil. kalo ikotkan yg standard mcm elakkan makan makanan yg mentah or separuh masak, elakkan kafein n alkohol(yang ni mmg x la kan..)..saya rase itu memang la diketahui umum..then, search lebih banyak lagi…jgn makan santan, jangan makan hati n limpa, jgn makan rebung, jgn makan seafood, jgn makan itu..jgn makan ini..saya dah mula risau..ye la kan, bile kite jalan2 n teringin nak makan sumthing, tak pulak kite terfikir nak search kat internet dlu makanan tu selamat tak untuk ibu yang hamil..secara tak sedar, kite memang tak boleh elak…

Sabtu lepas, saya jumpe Dr untuk 2nd time scan. nak double confirm the exact due date..dalam mase yang sama, saya nak pastikan baby saya selamat lagi selepas sy makan bukan2..risau tau,1st time pregnant..alhamdulillah,baby saya sekarang dah 6cm..hehe..masih cumel.tapi dah boleh nampak tulang belakang baby, tangan dan kaki..yang paling excited, mase scan tu, nampak kaki baby tu mcm menendang2..stage ni mmg xrase la die kicking,sebab baby masih sgt kecil..nampak tangan die gerak2..sungguh saya tak sangka..baby sgt aktif..

then, saya tanye Dr, sebenarnye makanan apa yang perlu saya elakkan.Dr kata, as long as saya amalkan balance diet,insyaAllah semua OK..cume di awal kehamilan, memang kene kurangkan makanan berasid termasuk asam..sebab makanan yang lebih asid akan meningkatkan risiko keguguran..Dr kate, elok je kalo ibu mengandung minum air kelapa, tapi kene tahan la kalo ade sakit2 urat nnt..hehe..so, saya nasihatkan..sebarang kemusykilan, sila dapatkan nasihat daripada Dr. jadikan Dr anda sebagai teman, supaya dia dapat rasa ape yang kite rasa..sekarang, saya lebih yakin untuk meneruskan diet saya..bukan diet utk kurus, tp diet seimbang=)

seperti saya janjikan,ini die image scan baby sy..8weeks n 12 weeks..terase cepat je baby tu besar..harap2 baby akan selamat sampai la lahir..baby jgn nakal2 ye=)

Advertisements

4 thoughts on “12++ weeks~info makan2 ibu yang hamil~

  1. Fairuz berkata:

    bos, laki ke pompuan?

  2. pnF~ berkata:

    still early la nk tau gender die…hehe..tunggu 2 bulan lgi ye=)

  3. AzamHassan berkata:

    cool seh ada gambar..!! hehehe..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s