KeRjA KuAt~

hari ini,genap 3 minggu saya bekerja di sini..sekarang saya tau,betapa berbezanya student, management and environment IPTA n IPTS,termasuk private college saya skrg…saya mcm dh mula rase stress..ye,stress itu bagus untuk kita tahu bahawa kita ada tangungjawab yg besar~

bile private college or university, first things…mestila profit organization..every student yang masuk adalah profit..

keduanya…student..kebanyakan student yg masuk private college,adalah minimum dengan 3 kredit spm..jadi,mentaliti n ability xsama dgn yg masuk ipta..ditambah lagi,jauh dr family n skrg diorg mula bebas dr control mane2 pihak..

ketiga…kami di sini harus kerja lebih kuat…memaksa sume student yang agak ‘kurang rajin’ utk rajin..kerana setiap student adalah profit..kalo student fail, n keluar dr sini.maka kuranglah profit…

cabarannya….hanya Allah saja yang tahu,macamane nak mengajar students yang kurang rajin ni…kurang bijak,tapi rajin,xmengapa…masih ada harapan…kalo2 dua2nya kurang…ditambah dengan sangat kurang rajin dtg kelas…saya harap sy dikurniakan kesabaran,ketabahan n ketegasan yang tinggi,wpon itu mase depan mereka…

waktu mula2 dlu,saya rasekan…xperlulah saya nak force diorg utk dtg ke kelas,sbb itu mase depan mereka..bila dah bekerja,tanggungjwb mereka sendiri utk uruskan semuanya…tapi sekarang, sy mcm kene ubah mentaliti sy,sbb sy berdepan dgn org yg lain dr pemikiran saya..

saya kene mencari jalan untuk uruskan mereka semua ini….

Advertisements

3 thoughts on “KeRjA KuAt~

  1. ahmadyusrie berkata:

    ya, sila kerja lebih keras..
    bebanan tu bermakna kita seorang yang berguna..

  2. Fairuz berkata:

    kerja itu ibadah.

    jangan asyik pikir untung je puan F…hehe..

  3. pnF~ berkata:

    yusrie :yup…work harder dr hari ke hari~

    apai :yup…tp kerja juga memerlukan kerjasama…huhu

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s