~Kuih Raya untuk dibeli~

baru genap seminggu berpuase kan…saya dah sebuk2 cari kueh raya..mak kata, tahun ni,mungkin xbuat sgt kot.lagipon budak2 skrg x minat sgt ngan kuih raya..saya pon mcm tu..sy lebih suke kerepek2 n kacang2..lagi2 kalo ade kerepek tempe,sedapnye…=)

1st time sy beli kuih raye, mase study kat UTM dlu..saye pon dh x igt sgt kuih ape..tapi mase kat johor dlu, ade kuih raye yg dibuat oleh kedai kek Season..kuih raye tu, mmg sedap..kalo lepas berbuka puase,sy mesti gatal2 nak makan tester..hehe..tp malangnye, area selangor n KL, saya xjumpe pon lg..huhu

dalam hal membeli kuih raya ni, saya memang xpernah la nak membeli di kedai or Jalan TAR. ramai org kate, yang kat Jalan TAR tu, rupe, warna n bentuk je lain..tp rase lebih kurang same..hehe..so,tahun ni,saya malas sket nak shopping raya.tunggu request dr mak kalo ade ape2 benda nak beli..

berbalik kepada kuih raya, saya telah order online dr AnisBakery.last year, sy order gak,mungkin sbb lambat sgt sy order,jd xdapat la..huhu..tahun ni, sy order awal. actually, yang ni 2nd time sy membeli barang2 online, selain dr barang2 untuk project sy. 1st time, saye beli telekong.tgk gambar n order je dr kawan sy.yg kuih raya ni, saya tawakal je la..tgk sambutan mcm memberangsangkan utk AnisBakery, maka order la beberapa jenis kuih yang sedap di mata saya, diharap sedap jugak untuk dirase..hehe

untung jugak bisnes online ni kan..bekerja dr rumah n menjana ekonomi keluarga..siape kate kerje suri rumah memasak je dan tak menguntungkan??sekarang suri rumah boleh dikatakan sebagai kerjaya jugak k..membuat kerja2 suri rumah, sambil membuat online bisnes..saya xde tips untuk memulakan online bisnes, tapi saya ade survey sket tips untuk online shopping..

pertama : check reputation website berkenaan.ok or tak..pilih website yg dikenali ramai lebih baik..

kedua : jika tak pasti website tersebut, google search name company tersebut. buat review sedikit tentang website.testimonial dr pelanggan lain or iklan2 di website lain. hanya website yang betul2 membuat bisnes sy sanggup invest byk on iklan.

ketiga: yang paling penting, jangan sesekali mendedahkan maklumat peribadi kepada org lain..no kad n pin..username n password..

keempat : sile buat contact dengan empunye website tersebut..contohnye: emel..simpan resit untuk pembayaran, dan buat confirmation dgn empunye website tentang penerimaan wang. then, simpan bukti yg website tersebut telah menerima wang anda..ini adalah penting sangat supaya kite tak tertipu n ditipu..

dan yang terakhir : tawakal n berdoalah supaya segala urusan jual beli adalah selamat=) tips tambahan..melalui membeli belah secara online, anda boleh survey dan membuat perbandingan harga dengan website yg lain jugak tanpa perlu penat berjalan jauh dari satu kedai ke kedai yg lain..

yang xbestnye membeli belah secara online, kite xtau sejauh mane kualiti barangan tersebut..uhuk2..xbleh nak fitting or cube2..xbleh nak pegang2..n xbleh nak rase2..

selamat berbelanje kengkawan..tapi jangan lebih berbelanja..membazir~..kalo rase tak perlu, sile tutup mata dan beralihlah kepada checklist yg kite buat…hehe

Advertisements

5 thoughts on “~Kuih Raya untuk dibeli~

  1. zuriaf berkata:

    fitrah orang pompuan. shopping memang dah jadi tabiat. online punya shopping pun jadi gak..haha

  2. AzamHassan berkata:

    awak buatlah kuih raya sendiri..saya nak beli~

  3. en_me berkata:

    sonoknyerr shopping kanns..

  4. Q berkata:

    Selamat Hari Raya Aidilfitri
    lame tak singgah sini. huhuh..

  5. miera berkata:

    eh..masih ada rupanya..hehe

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s