~Salam Ramadhan & Kemerdekaan~

pertama sekali, selamat menyambut bulan ramadhan yang mulia..sedar tak sedar, dah seminggu pon berpuase..ini bermakne, saya ade sebulan lebih je lg sebelum bertukar status..uhuk2..preparation, Alhamdulillah…borang nikah pon dh settle..mmg saje nak settle awal, xmo buat bnd last minute…lgpon, yang penting kan akad nikah…

Puasa kali ni,mcm dlm keadaan sedar or tak…terase mcm tak bermaya sgt n agak malas2..huhu…yang sy pelik, mcamane harga ayam boleh naik, sedangkan semase berpuase kite makan skali je,waktu berbuka..kalo sahur pon, biasenye orang xdela nak makan beriya sgt mcm lunch or dinner mcm tu..sepatutnye permintaan ayam ketika ramadhan, xla byk sgt kan..huhu..tp xtau la kan, bile tibe je bulan ramadhan, mule la terase nak makan itula..inila…ayam golek la..ayam percik la..n ape2 je la yg b’asaskan ayam…hehe

last week, saye buat pre-wed photoshoot..erk,xtau la boleh tak dikategorikan sbg mcm tu..then arini baru tgk blog kak Niza, response on bnd ni..banyak negatif nampaknye..actually,main puspose sy nak amik 1 gambar proper utk sy letak mase majlis sy nnt..bg sy,pre-wed photoshoot tak perlu pon nak peluk2, or romantic2..blom kawen pon kan..knp perlu mcm tu..picture describe thousand words..xperlu peluk2 pon,org akan tau feeling org yg bergambar tu..so,sy pilih yg sweet n simple..xdela sy nak poyo2 sgt pon..pakai baju kurong je pon..dalam teknology yg serba canggih ni,byk je camera trick yg boleh dibuat kan..kebetulan, ex-schoolmate sy baru nak start dlm photography area ni..so,sy mintak tolong die je la utk photoshoot kali ni and yg paling penting,as wedding gift sy..hihi..personally, sesetengah org amik gambar before kahwin utk letak kat bunting or banner..xpon utk letak kat kad jemputan..kalo saje2 nak amik pre-wed photoshoot, tempat2 yg menarik n jauh mcm kat bali or mane2 je la, ditambah ngan professional photographer, n pose yg bukan2..mm fikir la byk2 kali..proper way,mcm ramai yg cakap.. tak perlu pon kan..lagi sweet kalo everything buat after akad nikah..sy je yg ngengada…so,sile jgn ikut perangai sy..huhu..

disebabkan Majlis sy kurang dua bulan dari sekarang, so mungkin byk bnd yg sy cerita kat blog focus on wedding preparation..saya mintak maaf kepada sesiapa yg kurang berkenan..erk..ok…sy nak story sket pasal borang nikah,bagi yg dh berpengalaman..ade yg kate susah nak cari saksi, imam, ketua kampong..actually, semua perkara tu xdela sukar sgt.wpon pada dasarnye, nikah itu mmg perkara yg mudah, n sepatutnye xperlu la nak borang2 sume ni kan…dgn suke hatinye, sy nak share mcmane nk buat permohonan berkahwin=)

perkara pertama, sile ambil kursus pra-perkahwinan seawal yg boleh.sile jgn segan2 utk ambil ketika masih belajar, kerana dikuatiri bile dh kerja,xsempat plak nak ambil.lgpon,selalunye kursus pra-perkahwinan di IPT lebih murah. personally,kursus ni lebih kpd bercerita tentang pengalaman2 alam rumahtangga penceramah2..yg plg penting pon,mungkin bab talak n rujuk..

perkara ke 2,borang boleh didapati di pejabat agama atau boleh download dr website JAIS(bg kawasan selangor)..ada beberapa borang yg perlu diisi..borang nikah L & P, borang pemastautin L & P, borang wakalah wali bg perempuan..dan di sesetengah negeri, surat pengakuan bujang diperlukan..di Selangor, surat ini tak diperlukan ye..untuk kepastian, sile rujuk website jabatan agama negeri masing2~

perkara 3, sile ambil ujian saringan HIV.saya cadangkan, mintak skali result utk Talasemia..borang saringan ni nnt akan dilampirkan skali semasa permohonan. act, yg ni sbg bukti yg ujian saringan telah dilakukan.keputusan ujian secara verbal dr doktor kepada pemohon..

perkara ke 4, isi borang nikah..dan salinan photocopy ic yg berkenaan,sijil kursus..sebenarnye utk mendapatkan saksi,tak la sesukar mane..sbb yg ni on paper je.mase kejadian sebenar, boleh je org lain jd saksi..so,mintak la tolong abang or adik,pakcik2 n jiran..kan semudah itu…then, cari imam/penolong pendaftar nikah kariah. seharusnye, ini pon xsesukar mane, kalo ahli keluarge selalu ke masjid,plg kurang pon utk solat jumaat, harus la kenal imam..kalo xpasti, kawasan kariah, boleh hubungi pihak Jabatan Agama utk kepastian..

yang terakhir, bolehla ke pejabat agama untuk buat permohonan..kalo kedua2 bakal pengantin dr daerah yg same, boleh pergi ke pejabat yg same.jika tidak, pemohon lelaki settlekan sulu,then baru pass kpd pihak perempuan utk prosedur seterusnye..yuran proses di selangor,rm10 sahaja..

semudah itu kan…actually,dlm mase kurang sebulan dh boleh settle..tp kalo bleh,sile settlekan seawal mungkin utk mengelakkan perkara2 yg tak diingini..

di sini sy attach sedikit gambar…borang kebenaran berkahwin..dan juga sedikit gambar mase photoshoot last week.photoshoot, dekat saje dengan rumah saya,dlm 15~20 minit.tempat: Bukit Melawati n Taman Alam, Kuala Selangor~

dan akhir sekali, selamat menyambut bulan kemerdekaan~

Advertisements

6 thoughts on “~Salam Ramadhan & Kemerdekaan~

  1. en_me berkata:

    ammvoiii sonoknyerr nak kawen kanns..

    salam ramadhan gak wat cikf ittewww..

  2. cikf=) berkata:

    salam ramadhan jugak en.me~

  3. aishah berkata:

    tengok gmbr prewed cikf macam ok jer… tak kisahla…
    wah. dah dekat rupanya. berdebar2 tak?
    saya dah amik kursus kahwin tu, dah 4 tahun yang lalu tapi kan, sijil tu tak taulah kat mana… asyik pindah umah jer… kena amik sekali lagi ke? 😀

  4. cikf=) berkata:

    kak aishah: kitorg amik bulan puase ni..kitorg pon xprefer nak pose bkn2..huhu..amik gambar sekadar nk cantek je..hihi..mm biase je..mungkin sbb puase,dh bleh nak fikir sgt..huhu..eh,kawan sy kate kalo ilang, bleh buat report polis…tp xtau la…

  5. نورنانا berkata:

    oh! nak kahwin dah ye?
    tahniah!

  6. nadia.yusof berkata:

    salam pau.. baru ketemu blog kamu!

    selamat pengantin baru.. sorry xdapat attend wedding kau.
    kerja weekend.. 😦

    semoga kekal ke akhir hayat..

    hope to see u soon.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s