~JJCM…..~

dalam banyak2 cerita…saya paling suke tgk cerita makan2 n masak2..haha…Jalan2 Cari Makan..Jamie Oliver..Ole2 Chef Wan..n yg paling best,chinese punye documentary pasal makanan(termasuk la Taiwan ke,Japan ke,Singapore ke…)..selain makanan tu sendiri kite nak kenal,of course la sy suke tengok ekspresi host rancangan tu sendiri bila makan..haha..baru tau mulut tu ‘besar’ or tak..best kan kalau jadi host rancangan makan2 ni..

Dalam bab masak memasak,sy mmg ‘kureng’ sket..tp sy kenal chef wan tu dr kecik..mestila kenal dlm tv je kan..haha..Jamie Oliver sy stat tgk rancangan masak2 dia,mase tu agak dah besar jugak la..both chef celebrities ni memang best..masak tu mcm aktiviti di hujung jari..ketuk2,hiris sket2 n campak2 dalam kuali…dah siap..nampak sedap plak tu..kalo dulu,mak mesti duk depan TV sambil salin resipi..sekarang senang je,sume boleh cari kat internet…semudah itu cara belajar memasak skrg..hahaha…

apa yang best tentang chef wan n Jamie Oliver ni,selain suka bercakap…diorg ni suke explore pasal makanan..pergi ke kawasan pedalaman,belajar n tengok cara memasak dr orang2 lama or orang2 biasa..travel ke sana sini tentang masak memasak ni..tawaran dari producer rancangan tu,1 hal la kan…tapi sikap ingin tahu diorg cara memasak tu,rasenye ikhlas n jujur la kan…rasenye,jarang la kan..bila seseorang tu di atas,masih lagi nak belajar dari orang bawah..Kagum!

kalo kawan2 sume pernah tgk trek selebriti Chef Wan..rasanya memang akan tersentuh..dia betul2 mula dari bawah,dari keluarga yang susah..n yang paling sedih,part dia betul2 susah mase study memasak kat oversea..sanggup kutip2 sisa makanan orang lain..tengok la…sekarang dia dah berjaya..n yang paling penting,die pon xlupe diri asal usul dia dulu..

disebabkan arini saya konon2nye nak buat keje dr umah..sy igt nak masak..haha..dah lame saya x masak..asyik balik lewat je,tau2 makan malam dh ada..hehe..ape lagi,search resipi kan internet je lan kan…daaa~

Advertisements

4 thoughts on “~JJCM…..~

  1. zuriaf berkata:

    macam mana encik soul mate nak gemuk camni..? hahaha…belaja la memasak cik pau..jangan malas..

  2. avataraang berkata:

    orang memasak ni xblh paksa..tapi kne la belajar..kalau paksa nnt masak xikhlas, kalau xbljr nnt xpandai masak..hehehe..hopfully on day CikF akan menjadi tukang masak untuk anak2 n suami yang berjaya..hehehe

  3. tycoon berkata:

    tringin nk mkn daging panggang masak lomak cili padi…

  4. ahmadyusrie berkata:

    sy x suke tengok program makan2 cina sbb selalu je ade pork, geli..haha
    kalu bab ekspressi lepas makan lak you better watch kartun “yakitake japan” mesti gelak guling-guling.
    me too love jamie oliver, style masak dia sgt sempoi, he made it look so easy..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s