~aLL in EnGLiSH….~

salam….saya memang dh lame xpost ape2 entry..ada sedikit malas..ada sedikit busy..n yg paling hampeh,sy memang xde idea..

cume arini sy trase nak post 1 entry gara2 dengar Topic Pagi Hot FM~Pass English…Pass SPM~..sebelum ni, kecoh pasal PPSMI..sekarang,walaupun baru peringkat cadangan,mungkin ia akan mendapat respon dr banyak pihak..terlalu banyak +ve n -ve yg boleh ditimbulkan..sekurang2nye, semua org akan b’usaha utk pass English..yg kurang best,mgkin yg xpass SPM akn ada kesukaran mdapat kerja…

Malu ada kawan yg xpandai English??saya pun kurang pandai English,tapi sekurang2nye saya cube..practice makes perfect..Apela salahnye kalo ada kawan yg salah pronounciation, kite betulkan…kadang2 bahasa melayu kite pun ada jugak yg silap sebut..sekurang2nye kita belajar bersama2~kemampuan orang berbeza2..kenapa kita harus memalukan org yg kurang fasih dlm berbahasa inggeris..padahal die mungkin ada byk kelebihan dlm bidang lain..skill boleh digilap~

Belajar dengan bahasa sendiri..mase isu PPSMI dlu,sebuk kawan2 saya bahaskan…ada yg kata,nak seribu daya, xnak seribu dalih…pendapat yg lain, nak terbaik dalam sesuatu bidang, kite kene belajar dalam bahasa sendiri..kalo bangsa iban,mungkin cikgu tersebut harusla berbahasa iban jgak..isunye,kita mahukan lebih ramai orang yg bijak Sains n Math,pada mase yg sama kite mahukan orang ramai lebih bijak berbahasa inggeris..jgn sampai yg dikejar xdapat, yg dikendong keciciran plak~

Saya menyokong cadangan ke2,pelajar perlu mengambil “Communicative English”,sekurang2nye mereka mampu berkomunikasi dalam bahasa inggeris dengan baik..

Salah satu ciri tamadun sesuatu bangsa adalah bahasa..Bahasa Melayu pada waktu dlu,pernah menjadi “lingua Franca”..tapi kenapa sekarang, bila berbahasa melayu,kita harus malu..sedangkan itu bahasa kita..sbb itu ketamadunan melayu tidak popular,sbb bangsanya sendiri lebih kagum dengan bahasa tamadun lain…

Mempelajari Bahasa Inggeris, Bahasa Jepun, Perancis dll utk memahami teknologi dan kemajuan yg ada di sana supaya kita mampu untuk lebih berdaya saing..tapi jgn sampai melayu sendiri akan hilang..jgn sampai seperti di Singapura,yg bangsanya sendiri sudah tidak kenal bahasa sendiri~

Advertisements

15 thoughts on “~aLL in EnGLiSH….~

  1. en_me berkata:

    ahaha.. me first comment vollleee.. salammm cikf yg jeliterr tewww

  2. hardyweb berkata:

    Negara Jepun yang guna bahasa ibunda mereka lebih maju dari negara India yang mahir menggunakan bahasa Inggeris. Apa ke hal ?

  3. ahmadyusrie berkata:

    haha malas2 pon ade gak update entry..
    blog saye tuh suda bersarang..
    about the topic, saye bangkang PPSMI..
    tapi at the same time kite sndri kene ade inisiatif nk master other language as well..
    mcm mase sy mude2 dlu mne ade PPSMI ni bleh jer cope mse kt universiti..

  4. arnamee berkata:

    SALAM ziarah..

    *blogwalking:)

  5. zuriaf berkata:

    wahhh…semangat betul awak ni..haha

  6. Hariri Daud berkata:

    saya sokong. inilah calon yang kita mahukan šŸ˜‰

  7. fndrocka berkata:

    so…kamu prefer pembelajaran dlm bhs english ke tak?kamu support tak pas english pas SPM..?

  8. framestone berkata:

    salam… lama dah xdtg blog nie

    pasl isu bebahasa english tue.. untuk menguasai sesuatu ilmu yang bukan dtg dari kita elok kite fahami mengunakan bahasa mereka. sekurangnya kita mampu berlajar sendiri untuk menguasai ilmu tersebut..

    xperlu ternganga menunggu kerajaan kite menyuap ilmu2 tersebut dalam bahasa ibunda kita. tue seperti memanja2kan bangsa kita yang semakin xde hak pada realitinya berbanding yg ternyata dalam pelembagaan.

    kita sendiri pun tidak mampu menguasai bahasa ibunda. ada hati xnak berlajar bahasa lain..sedangkan bangsa lain xputus2 berlajar bahasa lain semata2 untuk memastikan bangsa mereka ada hak di mana2 mereka berada.

    xpercaya tgk bangsa cina boleh dikatakan mana2 negara pasti ada bangsa mereka..

    belum lg warga india yang menyatakan pengaruh mereka keseluruh dunia melalui filem huhuhu..malaysia?? ade ke

  9. - j o h a r i - berkata:

    bg aku bagus juga idea ni..bukannya kita buang bhsa ibunda,
    tapi kita tambah penguasaan bhsa lain..kan bagus tu

  10. kusu berkata:

    tak suka english..
    sebab english aku lemah..huu

  11. muhammadridwanto berkata:

    Singapura itu bahasanya dulu bahasa apa ?

  12. cikf=) berkata:

    thanx for all the comments…
    maaf,lame x update…

    fnd :saya lebih setuju kite belajar dlu communication in english..practice makes perfect..=)

    johari :yup…setuju2~

    bro wanto:owh..maaf,disebabkan singapore majoriti bangsa cina,sy m’anggap itu bangsa singapora..owh..mungkin sy dh terpengaruh ngan filem singapore “i’m not stupid too”,yg mane bangsa cina sendiri kat sane dh krg fasih n tau tulisan n bahasa mereka..huhu..mungkin sy kene rephrase nt~

  13. YaQeen Ahmad berkata:

    Saya setuju sangat dengan Fauzani. Saya sendiri agak rasa jelek dengan orang Melayu yang memperlekehkan bahasa sendiri. Apatah lagi bila bangga menayangkan rambut perangnya dan bercakap dengan slanga bukan asal kita. “Pleaseeeee laaaa… you’re Malay girl.”

    Tak kisah kalau tidak bercakap dengan bahasa sendiri. Tapi, tidak memijaknya. Kita dilahirkan sebagai satu bangsa. Tanggal kulit pun, anda masih Melayu (ucapan untuk org Melayu yang tak suka Melayu)

    Cam emo plak.. hehe

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s