~TaG…..~

Owh…saye telah ditag oleh en.Rahfity…senior matrix dlu…saya tak ingat dh tag yg keberapa..err..saye tau sy pun hutang tag ngan en.shinja..bersabar ye..insyaAllah akan sy jawab juga nnt~

TAG MUHASABAH

Senaraikan 5 produk dari senarai panjang di bawah yang telah anda boikot, dan senaraikan 5 produk yang anda cuba untuk boikot. Akhir sekali, senaraikan juga 5 produk yang anda dapati amat sukar untuk diboikot. Kemudian, tag 5 orang sahabat blogger anda yang lain.

Tag ni bertujuan memastikan mereka yang memperolehnya mengenalpasti produk yang dipakai yang telah memberi kesan pada hidup mereka dan hidup rakyat Palestin! Anda juga boleh membandingkan senarai anda dan senarai rakan anda dan lihat : jika mereka boleh memboikot sesuatu produk yang anda belum boikot, kenapa anda tidak boleh memboikotnya juga?

Syarikat : Phillip Morris
Produk : Rokok dan Makanan
Jenama : Marlboro, Virginia Slims, Benson & Hedges, Winston, Gold Coast, Merit, Parliament, Alpine, Basic, Cambridge, Bristol, Bucks, Chesterfield, Collector’s Choice, Commander, English Ovals, Lark, L&M, Players and Saratoga, Philadelphia, Polo, Milka, Malabar, Marabou, Prince

Syarikat : Coca-Cola – McDonalds – Burger King – Pizza Hut – KFC
Produk : Minuman
Jenama : Light Coke, Fanta, Sprite, Canada Dry, Crush, Schweppes, Minute Maid, Nestea, Dr. Pepper

Syarikat : Nestle
Jenama : Kit Kat, Perrier, Libby, Nescafe, Maggie, Buitoni, Nestea, Freskies, Vittel, Pure Life, Nido, Smarties, Lion, Polo, After Eight, Coffee Mate, Nesquik, Aero, Quality Street, Felix (cat food), Crosse & Blackwell, Milkmaid, Carnation, Shreddies, Baci Baby Ruth, Butterfinger, Milkybar, Frutips, Milo

Syarikat : Disney
Produk : Disneyland, Euro-Disney
Jenama : Disney, Kartun, Filem

Syarikat : Delta Galil Industries Ltd.
Produk : Pasaraya, Pakaian dan Kasut
Jenama : JC Penney , Carrefour, Nike, Reebok, Converse, Calvin Klein, Gap, Boss, Ralph Lauren, Banana Republic, Bauer, Wrangler, Dim, Old Navy Dockers, Celio, J. Crew , Caterpillar, Lou Riders, Pryca

Syarikat : Nokia
Produk : Telekomunikasi, telefon bimbit dan elektronik

Syarikat : Danone
Produk : Makanan, minuman dan biskut
Jenama : Evian, Alpina, LU Biscuits, Tuc, Volvic, Strauss dairy, Jacob biscuits, Danone yogart, HP foods, LEA & PERRINS, Sant? Galbani, Danao, Danette, Biskut Tiger, Oreo

Syarikat : Johnson & Johnson
Produk : Kesihatan

Syarikat : Revlon
Produk : Kosmetik

Syarikat : AOL Time Warner
Produk : Media Elektronik dan Cetak
Jenama : ICQ, Warner Bros, CNN, AOL, Times magazine

Syarikat : IBM

Syarikat : L’Oreal
Jenama : Giorgio Armani, Lancome, Biotherm, Garnier, Helena Rubinstein, Donna Karan, Vichy, Cacharel, Maybelline, Redken, La roche-posay, Carson

Syarikat : Intel
Produk : Perkakasan computer

Syarikat : Estee Lauder
Jenama : Clinique, Tommy Hilfiger, DKNY, Aramis, Origins, Ko Malone, La Mer, Prescriptives, Bobbi Brown Essentials, Aveda, Jane, MAC Cosmetics, Kate Spade, Fragrances, Stila

Syarikat : News Corporation
Produk : 20th Century Fox, Star, SKY, New York Post, National Geographic Channel, News of the World, The Times, The Sun, Nursery World, The weekly Standard, Daily Telegraph, Harper Collins

Syarikat : Kimberly-Clark
Produk : Huggies, Kotex, Kleenex, Scott, ANDREX products Freedom, Scottex

Syarikat : Sara Lee
Produk : Pakaian, Kesihatan
Jenama : Hanes, Playtex, Champion, Leggs, Douwe Egberts, Bryan, DIM, Ambi Pur, Bali, Superior Coffee, Just My Size, Kiwi, Maison Cafe, Nur die, Pilao, Lovable, Outer Banks, Wonderbra, Sanex, Pickwick, Gossard, Body Mist, Brylcreem, Aqua Velva, Mandian Radox, Glade

Syarikat : Procter and Gamble
Produk : Kesihatan, sabun, syampu
Jenama : Head & Shoulders, Pert Plus, Pentain, Always, Tide, Crest, Pampers, Lux, Palmolive, Camay, Zest, Ariel, Fairy, Signal 2, close up, Colgate, Monsieur Propre, Oil of Olaz, Petrol Hahn, Pringles, Sanicroix, Tampax, Tempo, Vicks, Vizir, Yes Swiffer, Ace, Action 500, Bonux, Mr Clean

MARS INC – Bounty, M&M’s, Mars, Snickers, Twix, Uncle Ben’s, Whiskas, Pedigree, Balisto, Brebbies

HASBRO – Parker, Pokemon, Star Wars, Episode I, Monopoly, Brothers, MB, Playskool, Tiger

GILETTE – Braun, Duracell, Gillette, Oral-B, Paper-Mate, Parker, Waterman

COLGATE PALMOLIVE – Ajax, Palmolive, Tahiti, Axion, Bingo, Fabe, Felire, La croix, Mennen, Murphy, Paic

Haagen, Dazs Ben & Jerry, CAMPBELL, Kellogg, Canderel, Levis, Raid, Heinz, Caltex

5 product yang saya dah boikot :
1. Nokia ~kini saye telah beralih arah kepada Sony Ericsson dan meminati Blackberry & iPhone,dan masih lagi mengumpul duit..huhu
2. Pringles ~dah lame sy boikot berikutan org kata x halal dan kini beralih kepada Mr.Potato
3. Choc Mars, Snickers, M&M, Coca Cola ~ Nasib baik Cadbury dan minuman kegemaran sy yg lain x termauk dlm senarai…
4. Barbie ~err…sy kurang gemar anak patung sbb sy takut anak patung tu kelip2 mata kat saye..huhu
5. Hmmmm……..

5 produk yang saya dah cuba boikot :
1. Ambi Pur ~saye cube, n saya ingat Glade x masuk senarai..rupe2nye kaum sejenis..huhu..lepas ni kene try potong daun pandan sndr kot..huhu
2. Biskut2 mungkin ~ sbb sy dh kurang gemar makan biskut slain makan choc cadbury n biskut2 lain~
3. Colgate ~ err…disebabkan sy yg beli sabun2 di umah,saya try2 jugak gune Safi~
4.Revlon, L’oreal, Maybelline, Estee Lauder, Hugo: stkt ni product kegemaran sy bukan ni, akan dtg mungkin akan dijauhi
5……

5 produk yang sukar diboikot :
1. Intel n IBM ~ skrg pun tgh gune…huhu
2. Kimberly-Clark ~ err…kebanyakan perempuan akan rase begitu kot..
3.Nestle n Maggi~ makanan n minuman yg segera dan paling mudah didapati n hampir juga mjadi rutin..huhu
4.News Corporation
5.McD, Pizza Hut, KFC, Burger King ~ huhu…nasib baik kenny rogers xde dalam senarai..tp sy cube jugak jengok2 ke RasaMas, food Court..

insan2 lain yg akan ditag~
1.Q
2.iXora
3.yusrie
4.Azam
5.zuriaf ~ saya pasti die sangat sukar utk boikot McD..huhuhu

6. dan sesiapa yg rase igt bmuhasabah~

Advertisements

8 thoughts on “~TaG…..~

  1. zuriaf berkata:

    ceh…mengata saya eh…ermm..sukar untuk boikot mekdi..tapi lebih senang untuk memboikot tag dari awak..hahaha

  2. cikf=) berkata:

    apai :hahahaha…kejam gile ayat awak tu~

  3. AzamHassan berkata:

    saya dah jwab..tp sy rasa sy mcm susah nak jwab..dah sebati agknya, huhu..

  4. !x0r@ berkata:

    Pizza Hut ngn KFC pn? hoh?? alamak! salah boikot la pulak.. saya ingatkn Mekdi semata2 je..

    Eh,Kelloggs pn sama? aiyooo.. nak breakfast apa pagi2? hadui..

    btw,saya dah jawab dah tag ni sblm ni. nanti saya cari link dia..

  5. Callister berkata:

    mcd la yang paling susah sb malam2 lapar malas nk kuar slalu order mcd ajer..

  6. qdetactive berkata:

    wah..macam agak sukar tapi Q akan cuba gak.

  7. cikf=) berkata:

    Azam :yeah…sy pun same..tp bile tengok2 list tu,rupe2nye xdela byk sgt pun saya gune…huhu

    IXora :hihihi..nampak sgt saya jarang2 merayap blog awak..hihi..nway,thanx~

    Callister :yup…btul2…hari2 lalu depan McD…huhu…

    Q :errr….agak susah..tp kite cube jugak la~

  8. ahmadyusrie berkata:

    bagi sedikit mase sket ehh…
    akan dijawab insyaAllah….

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s