~AF7 vs OIAM~

saya tau…bukan sume org suke tengok rancangan realiti ni..saya pun,sekadar tengok je,xla sampai fanatik nak mengundi2 n menangis2..hihi..

dari pengamatan sy yg kurang arif dalam dunia seni ni, saya rasekan persembahan budak2 oiam agak bagus dr pelajar AF..xtau la kan kalo sbb budak2 oiam lebih ramai dr golongan artis,tp yg xpernah record album pun,boleh tahan jgak..cume mereka perlukan masa lagi utk belajar..

daripada ‘independent’, bdk oiam pun sy rase lbih baik..mereka cube untuk buat arrangement n variasikan lagu mengikut cara sendiri, dan berkisar mengenai muzik sahaja..all about music~bezanya dengan AF,mereka belajar untuk menyanyikan lagu tersebut n arrangement dibuat oleh cikgu mereka..dan mereka belajar etika2 yg lain..belajar menari dan berlakon juga..kalo x berjaya menjadi penyanyi, mereka mungkin boleh menjadi pelakon~

sebenarnye industri muzik negara kita,bukan kekurangan penyanyi,sbb setiap kali rancangan realiti,yg diterbitkan setiap tahun,berpuluh2 insan yg digelar penyanyi dihasilkan..tapi komposer2 dalam penulisan lagu,terutamanya lagu yg berkualiti kurang~saya rase dulu adela satu program, “Ilham Pecipta..”ye kot,itu tajuk die..tapi sy xbrape igt ape containt die,sbb mase tu sy terlalu kecik~tp saye rase ia satu pertandingan utk pencipta2 baru~

ape yg sy perasan dr AF,insan2 yg kurang cantik,mungkin juga kurang kurus, xdapat pergi jauh..maestro terlalu melihat kepada pakej..artis2 berbakat seperti aizat,amelia,bob,sahri dan beberapa yg lain,ada suara yg bagus,ada bakat, tp mereka tenggelam,sbb kurang berada dalam pakej~wpun sy akui, britney spears tu pun xla bagus sgt suara die,tp tetap ada ramai fans..tp sampai bile nak diskriminasi kepada org yg kurang berada dalam satu pakej??

dulu mase kecik2,saya sangat suke melihat program kanak2 or pelajar sekolah..saya dah x igt dh ape tajuk rancangan tu,yg saya igt ia lebih kepada akademik..susun2 perkataan, general knowledge quiz, kata pepatah n simpulan bahasa…ape salahnye program Joe Jambul, ALONG..bagus la org igt Siti Sifir,sbb org akan igt sifir2 skali..heh..skrg kite semakin ketandusan program2 pendidikan mcm tu~sbb kite terlalu banyak didedahkan dengan program2 realiti nyanyian..dlm kate lain, media massa adalah saluran terpenting utk educate peoples..bile agaknye transformasi begini akan berlaku???

Advertisements

14 thoughts on “~AF7 vs OIAM~

  1. AzamHassan berkata:

    xkan ada la awk transformasi tu..skang klu ada program realiti utk kanak2 pn, still program nyanyian, hehe…

    camna pun saya harap akan ada satu program utk mencungkil bakat2 baru dalam dunia bola sepak di seluruh sekolah dan seterusnya bermain utk mesia dgn penuh cemerlang…

    err..ada kaitan ke dgn cite awk ni..? huhu..

  2. cikf=) berkata:

    Azam :itu pun ade la azam…soccer kid x silap…mmg ramai futball player yg berbakat,tp diorg xsanggup nak jadikan futballer as profesion je~huhu

  3. qdetactive berkata:

    harap ada program pidato untuk kanak-kanak umur 10 tahun kebawah…

  4. en_me berkata:

    layannnn jakkks.. hmmm

  5. cikf=) berkata:

    Q :hihihi…..mesti cumel kanak2 bpidato…jgn sampai tarik2 rambut,sudah la…~

    en.me :waahh…en.me layan jgak~

  6. hairieusoff berkata:

    rancangan seperti Along dan sebagainya tu…hanya ada di RTM..kalau TV swasta ni entah le…

    apa2pun saya layan je..tp di sini (Jpn) ni tak layan la..

  7. zuriaf berkata:

    awak ni memang suka layan citer kanak² lagi skang ni…?? hahaha

  8. cikf=) berkata:

    HE :ada la jugak kat TV swasta…tp lebih kepada hiburan jgak~

    apai :sy concern orgnye…heh

  9. lydiarayyan berkata:

    harini cerita pasal britney buncit pun org suke..sbb dia pedulik hape dia buncit dia perfrom mantap and penuh konfdent and fans dia seronok…

    he..taak suke sgt artis rrealiti show neh..lagi AF tu~~

    haritu tgk iklan mystars LG…laaagila ntah hape…aku nyanyi lagi sedap

  10. Adry berkata:

    kan bagus kalau ada pertandingan syarahan agama untuk budak budak… ble tambah minat berdakwah di kalangan budak budak…

  11. Khairuddin berkata:

    Ahah.. setuju!

    Patutnya di buat Akademi Komposer.. Baru la sesuai.. Penyanyi ramai, lagu tak da.. kalu ada pun, 1% je yang best..

    eheh, ramai jgk tau yang berbakat jadi komposer..

    P/S: Dh nak akhir zaman, orang leka dgn hiburan jer… huhu..

  12. shinja berkata:

    Saya katakan yang Malaysia suka pada hiburan. Hiburan tak salah, tapi janganlah kita sempitkan kehidupan kita ini dgn hiburan je. Mengapa itu menjadi tarikan?
    Saya suka kalau ada program2 realiti tv yg menceritakan pasal usaha mereka cipta sesuatu benda yang hebat, perbentangan kajian2 sesuatu perkara, perbenanagn idea untuk sumber tenaga alternatif, teknologi mesra manusia, sistem pendidikan yg berkesan, sistem kewangan yg lebih teratur dan cekap, teknologi hubungan manusia yg lebih mudah, penghasilan seni yg mengagumkan mahu pun kehidupan keluarga yg lebih efektif. Kan best!! Lihat di negara luar, semua prog realiti tv nya membawa kpd penghasilan produktiviti masyarakat yg hebat.Lahirkan lebih ramai lagi manusia2 yg berpotensi dlm memajukan negara kita yg tercinta ni. Usahlah kita sempitkan ‘kepala otak’ ni supaya ruang kerja, cita2 hanya menjadi seorg penyanyi je. Hai mahukah suatu hari nanti PM negara, YB2 kita, di kalangan ahli muzik? yg memerintah negara? Negara kita sekarang dlm ketandusan pemikir2 yg genuis, bagi membangunkan negara.

  13. cikf=) berkata:

    kak Lydia :yup…kadang2 suara x penting pun, yg penting stage performance die memang mantap=)

    Khairuddin :mmg ramai yg berbakat, tp bile xde nama,penyanyi pun xnak nyanyi lagu diorg…mm sbb tu kite kene bijak memilih hiburan yg betul=)

    Shinja :sbb tu saya katakan, media massa memerlukan satu transformasi untuk educate people~

  14. tycoon berkata:

    i’m strongly agreed with you, Shinja

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s