~SaPe LeBiH Ok????~

result SPM dh kuar..dlu mase kecik2,kakak n abang saye mengalami trauma kerana selalu dibanding2kan dengan saudara mara yg lain bile kuar result exam…terutamanya UPSR,PMR,SPM..padahal ok je result masing2,tapi biase la..mulut org kadang2 buat kita sakit atie…huhu..mase batch saye, xramai sgt sedara2 yg satu batch ngan sy..so,xdela sy tertekan sangat..

last two weeks, mase saye pergi seminar Creative Mindset, penceramah tu cakap, nobody want to be weak..xde siape pun nak dapat result yg teruk, cume mungkin rezeki mereka di tempat yg lain atau di masa akan datang..apa yang penting, how to motivate them/ourself~macamane kita nak cari bakat terpendam yg memang betul2 dia ada..saya selalu m’igtkan diri saya,mungkin saya x dapat semua sbb Allah xnak jadikan sy sombong..atau mungkin,saya kene berusaha banyak lagi~

menilai sesuatu kehidupan melalui SPM,adalah terlalu awal.umur yg belum sampai 20tahun, tak menentukan kehidupan 30~40tahun akan datang. bg yg bijak mengambil peluang, ia akan dijadikan batu loncatan. bagi yang tidak, mungkin pencapaian kecemerlangan mereka di takat itu…tapi saya harap tidak,harap mereka akan lebih berjaya di masa akan dtg~saya kurang gemar jika ada ibu bapa yg ‘bias’ kepada anak2 yg lebih bijak, or lebih cantek, sbb itu adalah suatu kemampuan n anugerah..siapelah anak2 kalo dianak tirikan oleh ibu n bapa kandung sendiri…isk..isk..isk…

alhamdulillah..mak ayah saya tak menilai kami seperti itu..n adik saye pun baru dapat result SPM..,Alhamdulillah..semuanya ok..saya kata, biarlah dia pilih apa yg dia mampu n minat,sbb itu kehidupan die untuk 30~40tahun akan datang~

Advertisements

7 thoughts on “~SaPe LeBiH Ok????~

  1. Callister berkata:

    sebenarnya bukan senang nak cari bakat terpendam kita…
    susah..

    bercakap psl bias anak ni..
    ayah sy dpt no.1..
    sedih kadang2..
    sy la kambing hitam..

  2. mrahfa berkata:

    hmm, looking back, dengan my SPM setakat 4A dan 7C, I’m way beyond those with glorious 11A’s KISAS friends now.

    Nasihat mrahfa, biar SPM teruk pun, jgn ingat in the future adik-adik yang lain tak boleh kerja dgn MNC, kemudian buat PhD kat oversea.

    Err, adik mrahfa yang dapat result semalam (SMKA KS jugak tau) dapat 10A 1B, dasat la budak-budak sekolah CikF 😀

  3. buzzybug berkata:

    hmmm…
    kejayaan sesorang tu sangat subjektif. it depends on how someone defines how successful is.

    ada orang dah kira berjaya kalo dia dah berjaya dalam SPM. some doesn’t think that way.

    dengan sedara mara ni, sentiasa ada persaingan dan perasaan nak membanding2kan… well, i don’t really like it. i dunno lah. i think, it’s not fair to judge orang tu x berjaya hanya dengan 1 exam~ and i think, it’s kind of rude.

    terpanjang laa plak.

  4. qdetactive berkata:

    adik Q pun ambik spm & stpm. tak tau la nak sambung mane diorang lepas ni.

  5. cikf=) berkata:

    callister :yup…mmg susah kan nak cari bakat terpendam..sekurang2nye kite tau ape yg kite minat~

    Mr Ah Fa :waahhh….tahniah2….adik saya dpt 7A~

    kak BB :btul…benda tu subjectives..bg saye kalo berjaya,itu satu kepuasan..org terlalu skeptical kalo x success in exam x bgus..mungkin bkn rezeki lagi~

    Q : bg peluang diorg utk pilih…tp pada mase yg same,bg la nasihat n suggestion=)

  6. ahmadyusrie berkata:

    alaa SPM ni x de ape sangat… just a stepping stone nk futher out studies jer…
    It’s not the end of the world kalu result not so good kn?…lot of things left the world has to offer…
    rezeki tu dimana-mana bukan mesti masuk U je bole berjaya…

  7. zuriaf berkata:

    yang dah lepas tu biarkan la…jangan dipikirkan lagi pasal SPM PMR UPSR ni lagi…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s