~GiVe,GeT BaCk…..ViCe VeRsA~

semalam saya ada kelas Entrepreneur…n ada presentation several Great Entrepreneurs local n international..disebabkan tokoh yg pada mulanya saya buat pasal dia telah diambil oleh orang lain, maka saya bertukar kepada The Founder of IKEA~

Ingvar Feodor Kamprad seorang entrepreneur berbangsa Swedish n lahir pada Mac 1926, memulakan bisnes sejak kecil lagi dengan menjual mancis kepada jiran2nye,dgn hanya berbasikal..kemuadian, dia reinvest n expand bisnes beliau dgn mjual ikan, decoration for Xmas tree, seed…Pada umur 17 tahun, bapanya memberi reward atas pencapaiannya di sekolah n memulakan IKEA..IKEA adalah adalah acronim kepada namanya (Ingvar Kamprad) dan juga tempat kelahirannya (Ekmparyd, Agunaryd)..kerana beliau Dyslexia, beliau memilih nama IKEA..

pada mulanya, beliau menjual wallet,watches, jewelery n stocking..n expand lagi bisnes beliau dengan beberapa lg operasi..1951, mula focus on furniture n 1953, 1st showroomed opened and allowed people to touch, to feel and be sure the quality before buying as he strategy due to the price competition pada waktu itu..n disebabkan tekanan oleh competitors kpd supplier n IKEA diboikot, IKEA mula untuk design product sndr (flat packaging which reduce shipping cost, minimize transport damage n make it easier for customer to take the furniture home themselve..)

Competition Leads to Innovation…begitulah jgak konsepnye dengan persaingan Samsung n Sony suatu ketika dlu, sampai la Samsung mengeluarkan product LCD pertama..ok,berbalik kepada Mr.Ingvar Kamprad td, IKEA juga ada terlibat dlm Charity Giving, n beliau adalah pengerusi bg INGKA FOUNDATION, yg bertujuan untuk promote innovation in architecture n interior design..IKEA juga terlibat untuk membuat kebajikan kpd UNICEF, mangsa2 Tsunami, mangsa2 gempa bumi di Pakistan n Sichuan..in 2006, IKEA diisytiharkan sbg wolrd’s wealthiest charity, USD36 billion,melebihi Bill n Melinda Gates..

Sekarang, IKEA memiliki sebanyak 293 stores in 36 countries. n Ingvar Kamprad merupakan billionaire ke 7 di dunia, net worth USD 31 Billion according to Forbes Magazine, March 2008…

Cerita Entrepreneur yang lain, Tan Sri SM Nasimuddin, the founder of NAZA group. NAZA adalah gabungan nama allahyarham dengan isteri kesayangannya, Puan Sri Zaleha, mengikut seorg pekerja NAZA yg telah sudi menaja kenderaan rasmi kami sewaktu Pesta Konvo UTM..heh..beliau juga memulakan perniagaannya seaal umur 19 tahun..kata Allahyarham, ” to succeed u must love what u do and u must know what you are doing. U must plan ahead and have a direction”…”In business umust start from small, study everything and go step by step…”

Cerita lain lagi, Tan Sri Syed Mukhtar al Bukhary..beliau lahir dlm family yang serba kekurangan,belajar sehingga tingkatan 5 dan tidak pernah ke universiti untuk menyambung pelajaran..memulakan perniagaan dengan menjual daging yang tak terjual. packaging the meat n start selling them at wholesale..setengah dari gaji pertamanya sebyk rm1500 telah didermakan untuk tujuan kebajikan..pesan dr ibunya supaya mendrma=)..begitulah Yayasan al-bukhary sehingga kini..sekarang beliau merupakan bumiputra terkaya di Malaysia..

Begitulah cerita beberapa entreprenuer terhebat..asas n crite latarnya lebih kurang same,mungkin jalannya sahaja yg lain..bermula sejak kecik, dengan bisnes yang kecil…mungkin jarang skali bermula dari sebuah keluarga yang sememangnya kaya..kemudian menyalurkan kembali kpada masyarakat..sama juga seperti Ananda Krsihnan,menyalurkan duit untuk Temple..kalo dia masuk Islam,insyaAllah dia akan menyalurkan duit untuk Masjid2 pula=)

Moralnya, tiada short-cut untuk berjaya,belajarlah dari bawah..mungkin bukan semua org worksmart, tp kalo kita workhard,kite juga boleh bjaya..bila kita menderma, insyaAllah Allah akan gandakan lagi rezeki kita..maka, jgnlah kita kedekut=)

Advertisements

13 thoughts on “~GiVe,GeT BaCk…..ViCe VeRsA~

  1. en_me berkata:

    hi cik f.. salam dari me dikejauhannnns

  2. cikf=) berkata:

    en.me bercuti lagi kah????
    s;amat bhujung minggu=)

  3. zool berkata:

    Bermotivasi sungguh baca kehebatan entreprenuer berjaya..

    Memang tiada jalan singkat untuk berjaya. Yang ada seluar singkat, skirt singkat.. tu banyaklah…
    hua hua hua ( ketawa Man Belon).

  4. aman berkata:

    kalo kita minat apa yang kita buat, insyaallah kita akan berjaya…hoho

  5. KNizam berkata:

    aku tak tahu kenapa
    tapi bila masuk ikea tuh rasa mcm best je
    rasa tenang je. hehe 🙂

    tapi perabot ikea mmg cool la

  6. cikf=) berkata:

    zool :hahaha….sy setuju tu=)

    aman :yup…insyaAllah…di mana ada kemahuan,di situ ada jalan~

    KNizam :yup…btul2….cool je sume brg2 die

  7. ahmadyusrie berkata:

    waa..da few post berkenaan entrepreneur berjaya…u wanna be one ke??
    yea ur’ last paragraph tu sgt betul…ramai ckp work smart..tp don’t even know what they’re talking bout…

  8. cikf=) berkata:

    yusrie :hahaha…xla…tu kan asgmnt..saje share info~..mm tu la,bkn sume org smart sbnrnye…huhu

  9. hairieusoff berkata:

    thx for the info…

    harap2nya sykt di malaysia pun digalakkan bersaing supaya mereka produk sendiri…untuk maju

  10. pyejal berkata:

    dlm keadaan ari ni..makin rami plk yg desperate nk cpt kaye..
    sume nk shotcut..tp hasil pn xde.

  11. kusu berkata:

    lecturer sy akan sebut enterpreneur tu entreprono..
    agak pelik..haha

    sy pun blaja bisnes jugak..haish..agak penin~
    mungkin takde ciri2 enterpereneur kut dalam diri ni..

  12. wuqing berkata:

    masuk ikea macam diorang saje nak suruh kita lalu semua tempat…
    pening nak cari short cut, huhuu…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s