~MaSiH diRiNdUi…~

sudah lama sy tak m’update blog…cuti2 umum yang panjang menyebabkan sy lebih fokus kepada rancangan TV dan juga b’picnic bsama keluarga..mmg best=) penghujung 2008 memang banyak peristiwa yg menarik dan juga tidak..dari perkahwinan raja sms, perkahwinan rita rudaini&aidil, kejadian tanah runtuh hinggalah kemangkatan Yang DiPertua Negeri Sembilan..

Mengenang kembali kemangkatan diraja, membuat saya mengimbau kembali kemangkatan Sultan Selangor yang lalu ketika di atas tahta yang Di Pertuan Agong..Raja adil raja disembah, raja zalim raja disanggah..beberapa jam melayari internet, banyak juga berita2 tentang kemangkatan Almarhum Sultan Salahuddin tentang kebaikan2nya semasa hayat baginda..dan yang paling dirindui sehingga sekarang oleh rajyat jelata, mungkin isteri keempat Almarhum, Yang Amat Mulia Permaisuri Siti Aisyah Abdul Rahman…

ketika perkahwinan mereka, YAM Permaisuri Siti Aisyah baru berumur 19 tahun..ketika mangkatnya Sultan Salahuddin, dia masih terlalu muda..tapi apekan dayanya…selepas itu timbul cakap2 yang dia telah berkahwin dan berhijrah..tapi nyatanya dia masih menjalani kehidupan seperti orang kebanyakan yang lain..dia masih dirindui oleh rakyat jelata..masih ramai orang ingin tahu kesah hidupnya..tapi dia bukan seorang selebriti..

bagi saya, kerabat diraja selangor cukup bertuah kerana YAM permaisuri seorang yang biase saja..kalau dia mahu, mungkin banyak perkara yang boleh  dibuat..tapi dia lebih selesa dengan kehidupannya sekarang..biarlah cakap2 ketika dia masih menjadi isteri sultan selangor dahulu lenyap, mungkin dulu dia masih terlalu muda..(kalau betullah cakap2 tentang dia yang pernah saya dengar..erk..)..dia tetap dirindui..mungkin juga kerana dia Raja Permaisuri Agong kedua yang bukan berdarah raja..yang pasti dia adalah Raja Permaisuri Agong Pertama yang memakai tudung..

yang pasti..ramai yang di luar sana mendoakan kebahagiaannya..mungkin juga mendoakannya beroleh jodoh lagi..maklumlah, dia masih lagi menawan..baru 35 tahun gitu~

sy teringin nak paste gambar YAM Permaisuri Siti Aisyah..tapi x dapat..tapi boleh la gi blog ni (saye linkkan tanpa bgtau empunye blog..huhu..harap dia tak marah…) http://syukury.blogspot.com/2008/12/dimanakah-kedudukan-siti-aishah-selepas.html

Advertisements

16 thoughts on “~MaSiH diRiNdUi…~

  1. eclipse berkata:

    n9nya adat banyak gila. kecian jenazah tunggu lama2 an

  2. buzzybug berkata:

    ha’ah kan… dah lupa dah pasal Yang Amat Mulia Permaisuri Siti Aisyah tu…

  3. cikf=) berkata:

    eclipse :ye la…nak buat macamane kan..protokol diraja..lagipun katenye nak tunggu anakanda dia pulang

    kak BB :yup…btul2…mmg dh lame xkuar crite pasal die~

  4. qdetactive berkata:

    ada orang kata dia takleh kawen, nanti mencemarkan institusi beraja. ntahla

  5. cikf=) berkata:

    Q :tp dia muda lagi….dia pun kata, kalo ada jodoh, mungkin dia akan kahwen lagi..mm xtau la..dgr jugak dlu,kalo kahwen ngan sultan, pastu xbleh kawen lg…huhu

  6. en_me berkata:

    ader nomor contact permaisuri ittewww takkkks.. ampunnnnns

  7. kusu berkata:

    sy rasa..tahun 2008 amat lah tidak seronok..penuh kenangan pahit je..huhuh

  8. aman berkata:

    baru 35 tahun?
    muda lagi tue..
    hmm..
    tgk ar camne..
    jodoh di tangan tuhan..
    huhu..

  9. cikf=) berkata:

    en.me :amboi en.me…cepat je trus mintak number contact..heh

    kusu :yup..btul2…sy stuju tu..byk sgt bnd dh jadi..tp yg plg penting sy dh grad(degree) thn ni..hahaha

    aman :yup…jodoh mmg di tgn tuhan kan???

  10. diya berkata:

    mudanya YAM permaisuri masa kahwin ngan allahyarham. tapi memang nampak siti aisyah seorang yang low profile =)

  11. cikf=) berkata:

    diya :yup…sampai skrg pun kaan~

  12. !x0r@ berkata:

    saya pn hampir terlupa pasal permaisuri Siti Aisyah ni.. tapi saya memang kagum sbd dia permaisuri pertama yg bertudung. kalau la semua sultanah/kerabat diraja pun bertudung.. kan bagus? 🙂

  13. shinja berkata:

    Salam..
    Hai cikf=)..
    Owh saya stuju dgn ayat cik !x0r@ tu. Saya juga kagum dgn pemaisuri Siti Aisyah. Dgn low profile nya, bertudungnya, seorang yang berhati rakyat,…Cerita ttg pemaisuri bertudung ni juga, lihat Ratu Nur Zahirah. Bagus kan?

  14. framestone berkata:

    kalau boleh teringain nak cari yang sepertinya.. tp cam susah je

  15. t.a.t.a berkata:

    ya, saya pun rindu pada beliau. dulu masa masih menjadi permaisuri, saya dan kakak suka ikuti perkembangan beliau. rasa seronok. tapi biasalah setiap perkara tu ada saja benda yg tak baik nya. beliau dikatakan orang yg macam itu la, ini la dan lelain. tapi apa pun semoga beliau tenang hendaknya.

  16. Adry berkata:

    Yeap dia memang low profile… very nice…. hrmmm kesian jenazah dibiar lelama kan… huhu… anyway.. happy new year…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s