PeNcUrI BoUgAiNvILLeA~

ape itu bougainvilea???yeah…kalo x silap saya ia adalah bunga kertas..mak saya gemar bercucuk tanam terutamanya pokok2 bunga..masa zaman popularnye kaedah tot or kacuk, adela beberapa pokok bunga kertas yang telah berjaya mak kacukkan..bile dah lebih sepuluh tahun, mestila pokok2 bunga kertas ni semakin besar..kalo x dikawal,boleh lebih tinggi dari umah..

di rumah saya, ade beberapa pokok bunga kertas yang besar n memang sesuai untuk dijadikan pokok bonsai..dahulu, adela 2~3 kali orang berketurunan cina datang ke umah nak membeli pokok bunga kertas mak yg besar tu, tp mase tu mungkin mak sayang kat pokok tu..jadi mak x jual..sebulan yang lalu, seorang polis (kawan makcik sy) datang dengan tujuan yang sama..die sanggup membeli dengan harga rm150..jadi mak pun setuju..saya sempat bergurau ngan mak, mak sepatutnye jual dgn harga yg lebih tinggi, sbb bile pokok tu siap proses dijadikan bonsai, harganya lebih melambung2 tinggi..heh

seminggu lepas tu, sy tengok pokok tu dh tiade.mungkin sesi jual beli pokok tsebut tlah dijalankan..semalam adik sy ckap, pokok bunga mak kene curi..yeah..pokok bunga kertas yg jd idaman ramai tu..owh..sebenarnye polis tersebut telah dtg mengambil pokok itu tanpa membayar harga yang telah dijanjikan..yang paling teruk, polis itu membuat muka tak bsalah bila berjumpa dgn ayah saya mase tjumpa kat kedai mkn smlm..ayah saya salam n beberapa ketika kemudian, tbe2 encik polis itu ilang..

hmm..sy rase xsalah sy kate die pencuri bougainvillea..mngkin mak xksah sgt,tp kalo dah janji, kenela tunaikan kan…lagipun, rm150 dgn keuntungan yg die dpt nnt, kan jauh bezanya..mm jgnla jadi manusia jenis itu k..saya sgt geram sbb die menipu mak sy..huhu

Advertisements

15 thoughts on “PeNcUrI BoUgAiNvILLeA~

  1. eclipse berkata:

    mcm mana tau polis tu curi. memalukan betul =.=”

  2. zuriaf berkata:

    jangan pervaya kat polis…hahaha

  3. en_me berkata:

    hi adek manesss tewww.. polis yg ayah kamu kenal n salammms ittewww kannns..

  4. cikf=) berkata:

    eclipse :sbb mak saye nampak die yg amik..die kate nak bayar, tp xbayar2 pun…huhu

    zuriaf :huhu…

    en_me :yeah…yg itu la…

  5. diya berkata:

    yashhh. itu polis sungguh takde etika. empat segi tol.

    owh. diya suka bonsai. sbb die sgt comel ^-^

  6. budak kampung berkata:

    polis tu pinjam kejap letak kat balai kot..
    [bersangka baik]
    hehe

  7. cikf=) berkata:

    Diya :haha…btul la..4 segi..haha

    pyejal :haha..xde maknenye…sbb pokok tu bkn dlm pasu..die dh cabut dr tanah..

  8. tycoon berkata:

    erm tak pun die pinjam nk buat tot kat balai die kot..huhu

  9. callister berkata:

    buruknya perangai…

  10. !x0r@ berkata:

    saya dah lupa apa saya nak komen aritu. haha. puas tggu loading utk nk komen tapi tak kuar2 jugak kotak komen awak. last2 saya give up. hee.

    erm,confirm la polis tu amik eh? mak awak nampak? lain kali kejar je ngn parang masa nampak dia curi tu. hehe

  11. cikf=) berkata:

    tycoon :huhu…bkn dlm pasu cik abg ooii….huhu

    callister :mmg pun..kalo nak bayar lewat sebulan dua ke,bgtau je la..xpayah la janji2..huhu

    iXora :huhu..mak sy nampak..die kate nak bayar esok ari..tp xbyr2..bile nampak org tu aritu, dlm bbrpe ketika tbe2 die ilang~

  12. mahsyar90 berkata:

    agak memalukan polis tu..
    kesian~ 🙂

  13. !x0r@ berkata:

    ooh.. mmg lepas mak awak nampak dia cakap nak bayar la? ishh,asbestos btol kalo cmtu. dah janji tapi tak bayar. eiiiii!!

  14. buzzybug berkata:

    laaaa… ada gak orang camtu… xper… maybe dia bayar lambat skit… kita bersangka baik je… 😉

  15. cikf=) berkata:

    mahsyar :huhu..harap yg tu je la…

    iXora :yup..die kate nak bayar keesokan arinye..tp smpai skrg pun xbyr2 lg..huhu

    kak BB :yup…harap begitu la..huhu

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s