AmAzInG N RaCe~

macam dlm entry2 sebelum ni, sy mmg suke tengok amazing race..semalam hujan agak lebat, sy mengangkut sebahagian barang2 sy untuk bpindah pulang ke rumah, sbb bdk2 lain sume dh mula bercuti semester..lagipun malam semalam mmg plan nak balik tengok Amazing Race Asia wpun ada siaran ulangan pada hari ahad. yeah…manusia macam sy mmg agak kurang bersabar..

selepas mengangkat sume brg dlm pukul 5.40pm, sy perasan tayar kereta belakang kempis, tp masih ada angin.mungkin sempat untuk ke petrol pump untuk pam angin. tp Allah takdirkan sy berasa sangat lapar n sy singgah ke giant untuk membeli cheezy wedges.setelah lame menunggu n membeli, sy pun bergegas ke kereta.sy tengok tayar..OMG, boleh jalan ke ni??xpela, tawakal je. tp mamat2 carwash kat situ tahan..die kata diorg sanggup nak tukarkan tayar, kebetulan diorg pun xde pelanggan..3 nat dh dibuka, ade 1nat xbleh buka.sume bold xmatch..diorg tengok setiap satu tayar, ada 1 nat ganjil..dlm hati sy, mungkin ada 1 tayar yg nat die sume ilang, n diorg ganti ngan 4 nat lain..huhu..7pm, sy call kawan sy.tp die pun xbleh buka jgak..n terpaksa cari kedai tayar. onda way cari kedai tayar, saya call abang sy, die kate bnd tu ada dlm dashboard. sy x faham mula tu…

sampai kedai kereta, 1 nat tu xbleh buka jgak..n baru org tu kate, sebenarnye tu ‘lock nat’..owh…baaruu sy tau.nasib baik abg sy kate ade dlm dsahboard…hahaha….tukar je tayar kereta, dah dekat pkul 7.50pm..dh akhir maghrib..sy pun cari masjid dekat2 ngan batu caves, tunggu isya’ terus..kire2 lepas isya’, sy berkire2, sempat ke nak sampai pkul 9 ni, nak tgk amazing race..huhu..nak isi minyak lagi..akhirnye, sy sampai umah dlm 35~40minit..sy harap sy xkene saman..hahaha

kan sy cakap td, mlm tu hujan…astro punye signal pun x ok sgt..sy cume dpt tgk pertengahan cerite sampai la ida nerina masuk top 3 untuk final race.lpas tu, hampeh je..huhu…padan muka saya..huhu

moralnye :

  1. saye kene banyak belajar pasal kereta…huhu…org slalu ckap, kbykn perempuan mmg teruk bab maintenance kereta, sy kot org tu…huhu.
  2. jgn menyesal n sedih sgt ape yg terjadi, Allah dah aturkan sume yg terbaik supaya kite selamat..alhamdulillah…sy selamat jgak..kalo dibuatnye sampai petrol pump xbleh pam tayar, kan lg haru tu..
  3. buat baik kat sume org…sbb kite xtau ape yg berlaku pd mase hadapan..
  4. kite mesti bersabar slalu…huhu
Advertisements

11 thoughts on “AmAzInG N RaCe~

  1. framestone berkata:

    saya pun xde la pakar sgt dalam bab2 kete nie…baru saya teringat mmg ada nat untuk lock..sekurang2nya kalau org nk curi tayar sure xkesampaian… nat 3 bijik kalau jual brpe la dpt kan huhu

  2. buzzybug berkata:

    errr… mmg tayar bocor ke sbb kurang angin?

  3. cikf=) berkata:

    framestone : yup..btul..tp sy baru tau…huhu

    kak BB : mmg slalu kurang angin..mngkin ade kebocoran sket kot..mmg cadang nak tukar or tampal,tp slalu x sempat..so, semalam tu dh kritikal habes la…flat gile n langsung xde angin sbb tayar pecah..huhu

  4. soulmate berkata:

    Nak tambah lg satu moral: moralnye jgn amik ringan pasal kereta, cepat2 amik tindakan bile diperlukan=)

  5. qdetactive berkata:

    wow.. amazing race versi cikf. huhuhu…

  6. budak kampung berkata:

    mmg kena baik dgn sume org….

    @soulmate: nk tmbh jgk lg 1, cari ilmu dulu psl kete, baru la beli..jgn membeli kete sesedap hati je tp maintenance x tau. sush jgk tu..:p

  7. zuriaf berkata:

    awak memang tak tau banyak pasal kete nih..meh suh soulmate awak ajarkan…hahaha…

  8. eclipse berkata:

    teringat ” godcha ”
    dalam hit fm tu.
    perempuan tu salahkan tempt dia beli kereta sebab kereta dia mcm dah sengal sengal.
    bila tanya pernh tukar minyak x?
    pastu dia cakap
    “herrm perlukah, sy hanya hantar ke kedai kereta utk ditukar”
    mean perempuan tu x tau langsung
    heeeh nie lah perempuan. tau bawak x tau nak guna
    =.= sama je dgn yg cakap nie. pam tayar pon x reti haha

  9. cikf=) berkata:

    soulmate :hehe…baik encik=)

    Q :yup….my version…hehe..next time boleh jpin amazing race=)

    pyejal :erk….baiklah~nnt sy akan menuntut=)

    zuriaf :huhu…tp sy tau sket2 tau~

    eclipse :hehe…pam tayar, isi air, tgk temperature, isi minyak, baru n polish kereta…yg tu sy tau…hehehe..sy harap sy xkan jd macam perempuan tu..huhu

  10. Mohd Azlan berkata:

    jan ko tanye ayen la..die hebat psl kete nih..huhu

  11. cikf=) berkata:

    lan : haha…aku jgak yg pernah hamper mjahanamkan kereta die dlu..hihi

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s