SaYa TaK TiPu….SaYe CuMa…

ada orang kata, kadang2 elok kite menipu daripada bcakap jujur..tapi saye suke menjadi seorang yg jujur,sbb kalo kalo saye tipu makne sy ade agenda tsirat..haha..tp tolong la jgn buat sy menipu..huhu

ape benda yg saye tipu??sy tak tipu, cume xbercakap benar kot..hehe..biasenye saye cenderung berbuat begitu sbb xnak buat org risau..xnak buat org rase tersisih n xnak buat org sakit ati..tu pun kalo org tu baik la..tp kalo org tu kejam,sy laser2 je..hehe

tapi sy xsuke org menipu ni..sume org pun xsuke…lagi2 kalo kite dpt kantoikan penipuan org tu..hahaha…tp untuk bg die rase menang, lebih baik kite biarkan sahaja golongan2 begini..ini sgt sesuai untuk golongan yg menipu untuk menyatakan yg konon2nye die bagus n hebat..kalo x, mungkin akan bertambah2 plak penipuan insan2 ni…kan tambah dosa die tu..erk..

yang penting,jangan tertipu dgn org yg baru kite kenal..i mean..jgn percaya 100%..ade 1 kejadian,mase tu sy dlm komuter dr seremban..hari dh agak lewat malam,sy sorg2 n byk plak barang yg sy nak bw..tbe2 ade seorg lelaki datang..die kate wallet die hilang n nak beli tiket..err sy xtau nak tolong macamane,takut ditipu..tp mane la tau,tbe2 sy mengalami nasib yg same,nak mintak tolong kat org yg kite xknal…hmm…sy bg la sejumlah wang..sket je,sbb sy pun xde duit..die kate nak turun kat stesen kuala lumpur n balik ke perak..kalo sy baik atie,die suruh antar die g perak..gile ke ape org ni..lepas die beli tiket,die cube utk kenal baik ngan sy..tp dsbbkan sy ni mmg sombong sket,sy dgr je la die ckap..die kate die dr satu IPTA ni..n pernah duduk dekat2 ngan kampung saye..tp bile sy tanye beberape perkara pasal IPTA n kampung tu,die cube bdalih n berbelit2…sy dh rase die tipu sy..n sy buat2 busy call org, msg org..padahal sy main game je pun…pastu die pun ttido..tp dkat2 sampai stesen kuala lumpur,sy kejutkan die suruh die turun..sy xnak die ikut saye sampai stesen destinasi sy..sy xtau die tipu sy or x…tp kalo kite tanye bnd yg same, tp die jawab dengan lain2 jawapan n cube bdalih,maknenye org tu tipu kan???kalo die ckap btul…sy mintak maaf la…tp kalo die tipu sy,sy halalkan je la..

nasihat saye…jgn tolong org yg baru kenal lebih2…sbb kite xtau org tu macamane..n jgn tipu org…dosa tau…tp kalo terpakse???tepuk dada,tanye selera…org kate pandai makan,pandai simpan…tp kalo 1ari nnt org tau awak tu menipu,tanggung la sndri k…
okla…slamat bhujung minggu semua….=)

Advertisements

25 thoughts on “SaYa TaK TiPu….SaYe CuMa…

  1. pendekar berkata:

    Salam.

    Macam-macam orang sekarang nie, aku tengah duduk bersembang dengan member2 datang sorang pakcik kate takde duit nak balik kelantan, so kerane kesian kami kongsi2 bagi RM50. tup tup mase aku nak beli barang kat kedai jumpe balik pakcik tue tengah pakai skip dan memek muka yang same kat orang lain.

    Manusia, manusia…

    😉

  2. intifaday2k berkata:

    hermm… kalau nak tipu pun tengok keadaan la kan… memang la tak baik menipu tapi kalau contoh seperti demi keselamatan diri rasanya tak salah menipu…

    yang orang tu memang tipu awak tu… hehehe… saya pun pernah tolong orang macam ni kat tren… saja jerr tu nak mintak duit… hehehe

    Adry @ http://www.adrysabry.com

  3. eclipse berkata:

    mAsalah yg dihadapi nad.
    akan percaya 100% untuk org yg 1st time jumpa.so kalau terkantoi benda tu. rasa mcm heh benci dan nak heh bertubi2 tanya soalan sampai dia mengaku yang dia ssalah sebab dia dah “mengkhianati persahabatan kami”

  4. cikf=) berkata:

    pendekar :yup…lagi2 yg konon2nye menderma utk umah kebajikan la…kate derma ikhlas, tp kene lebih rm5 la..rm10 la..huhu

    adry :huhu…sy cume tfikir kalo la sy dlm keadaan emergency tu..rupe2nye sy tertipu..huhu

    eclipse : hehe…sy setuju tu…tp org mcm tu mcm jenis yg xnak mengaku kalah je…huhu

  5. zuriaf berkata:

    awak penah tipu saya tak?? hahaha 🙂

  6. cikf=) berkata:

    zuriaf :haha….sy kan jujur orangnye….

  7. !x0r@ berkata:

    haha.. awak tak nak tnya zuriaf balik ke soalan yg sama?

    saya pn sama la. tak suka tipu2. tapi utk faktor keselamatan mcm kes awk di atas, saya terpaksa tipu skit2. cth mcm dlm lrt, ada pakcik tu tnya saya macam2.. ada yg saya jwb btl.. ada yg saya tak jwb. saya lebih suka senyum je kalau takmo jawab soalan diorang yg agak tak selamat utk dijwb mcm duduk mana ke.. etc

  8. Mr Ah Fa berkata:

    kalau demi keselamatan, mesti la bole nak tipu-tipu kan cikF itu?

  9. cikf=) berkata:

    iXora : hahaha…die xbleh tipu sy…kalo x nnt kene ketuk..

    Mr Ah Fa :yeah….btul2…untuk keselamatn negara=)

  10. aTiQah berkata:

    Huhu..bagus kak, bagus.
    Takut la kalau jumpa orang cam tu. Licik betul.

  11. qdetactive berkata:

    ingat lagi dulu mase kecik2 suke cakap
    “tipu dose, mati masuk nerake”

  12. JuliaNa berkata:

    camne kalau kita bagi alasan demi menjaga hati orang lain? tu kire tipu tak?

  13. cikf=) berkata:

    Thinker :hehe…kalo untuk kebaikkan xpe la kan…hihi..

    aTiQah :huhu…tu la…skrg mcm2 org…lagi2 yg konon2nye untuk umah kebajikan la..surau la…padahal yg mintak hindu..huhu

    Q :hehe…tapi betul kan???

    JuliaNa :err…tipu tetap tipu kan??jgn sampai sudah…huhu

  14. buzzybug berkata:

    saya tak suka orang menipu… sbb saya tak pandai menipu…

    orang yang menipu selalunya diorang mcm gabra skit kalo kita tanya soalan kat dia… 😉

  15. en_me berkata:

    abes mamat teww turun kat stesen kl takkks.. uhuhu

  16. en_me berkata:

    me baru jerr kena tipu dek highway pantai timur ittewww.. (sila rujuk entri me) ehehe

  17. fiza berkata:

    already update my blog

  18. cikf=) berkata:

    buzzybug :hehehe…btul2…kalo dh lame kenal org tu, tgk muke die pun dh tau die tipu or tak..hehe

    en_me :yeah…turun jgak..sbb sy suruh die turun…hihi…sy bace jgak entry en.me tu..

    fiza :nnt sy lawat k=)

  19. mahsyar90 berkata:

    baru2 ni saya kena tipu ngan kawan baik jugak..
    200 ringgit melayang..huhu

  20. zool berkata:

    Memang tak suka menipu tapi kadang2 ianya cam dipaksa untuk menipu…

  21. lydiarayyan berkata:

    sometimes….only lying can make things better………

    hahaha…tp tak baik bohong2 tau!

  22. callister berkata:

    betul 2..
    kita bukan xnk tolong org tapi kita takut nanti kite kena tipu…

  23. nick berkata:

    So, jgn menipu atau cuba2 utk menipu.

  24. aeropama dot com berkata:

    terasa kebodohan makhluk tersebut. mungkin ada sebabnya dia buat macam tu

    1. betul-betul tengah susah
    2. taktik nak mengorat awak. WTH

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s