aKu FoBiA~

Fobia or lebih dikenali sebagai ketakutan yg melampau…err…anda pernah fobia terhadap sesuatu???mungkin perkataan fobia itu sendiri terlalu ekstrem kan??ok…kite kurangkan level die kepada perasaan takut..yeah..takut..

dlu mase sy sekolah rendah or menengah…sy xdela takut gelap..tapi disebabkan satu kisah yg tjadi kpd sy pd suatu malam, yg saye pun xtau kesahihannye,sy menjadi sedikit takut…sy takut gelap..sy takut tengok crite hantu..ade satu mase kat utm dlu, tbe2 blackout, n sy terduduk n rase macam nak menangis..erk..padahal bukannye ade ape pun, kat bilik je mase tu..yeah…semenjak masuk utm sy perasan yg sy mula tkut gelap…so,tolongla jgn main2lampu ngan sy…kalo nak tido pun, sy akan pasang lampu tido..huhu

apekah yg mbuatkan anda fobia???lipas???fobia ngan tua???dlu mase sekolah menengah (sekolah harian biase dlm 2 bulan..)sy bersekolah pd sesi petang..so, sy sempat utk menonton crite2 kartun pd waktu pg..sy x igt crite ape, tp beribu2 lipas telah bergabung menjadi raksasa..buat seketika sy takut dengan lipas…sy takut persatuan2 lipas akan bgabung menjadi raksasa…huhu….itu dlu..skrg dh x pun…

wpun fobia sy ni xlah seteruk fobia org yg eksiden, mengalami kebakaran, perang, gempa bumi or lain2, sekurang2nye sy dpt faham perasaan itu wpun sket..so, sy harap insan2 yg mengalami fobia akibat perkara2 tersebut terus kuat semangat….yeah…kdg2 fobia akan mbuat kite x terkawal, nervous dll…tp kengkawan n family pasti dpt membantu…tarik nafas dlm2, cri kekuatan dlm diri…—>ni ayat utk sy yg takut gelap..hehe

okla…bg sesiapa yg ada pengalaman, meh share kat sini…=)

slamat memulakan minggu yg baru semua….

Advertisements

22 thoughts on “aKu FoBiA~

  1. kocian. wa lebih ske tdo dlm gelap. lg xnmpk ape lg syokkk! wa fobia dgn interview. keh keh keh!

  2. eclipse berkata:

    haha mcm cita solehah. bila nad fobia. tangan akan berpeluh bagai X) jantung berdenyut pantas haha x ah sebenarnya fobia ngan lipas yg terbang dan cencurut je. haha

  3. adielflitzow berkata:

    takut kehilangan
    cheeewah…
    selamat hari raya cik f
    lama tak dengar kisah heheh
    sudah siap undnagn ke?
    nak tolong design?

  4. !x0r@ berkata:

    saya tak fobia dgn gelap. nasib baik! hehe. kalau tido mesti kena tutup lampu. kalau tak, takleh tido la dgn cahaya ni..

    err,tapi saya ni penakut rupa2nya. haha. dulu tak pasan sebab tak penah duduk sorang2 tapi bila kat sini selalu kena tinggal sorang, baru saya tau saya ni penakut. hahahaha. so,sila jangan usik saya dengan cite2 hantu malam2. confirm takleh nak tido nanti. haha.

  5. cikf=) berkata:

    Thinker :hahaha…kadang2 gelap pun bgus jgak…

    eclipse :yeah…mcm rumate sy dlu….tbe2 menjerit nampak lipas terbang2..hehe

    kak adiel :erk….jemputan sy lame lg ek….mesti silap org ni….hahaha

    iXora :haha…sy pun xsuke crite antu malam2 t’utamanye kalo sy sorg2…kalo tgk crite antu, gerenti mlm tu tido ngan adek sy..hahaha

  6. mrahfa berkata:

    mr ah fa ada gak eksiden beberapa kali, naik helikopter pegi plant, naik flight pun takde masalah.

    Cuma mr ah fa fobia sikit kat air, so untuk mengatasinya mr ah fa ambil kelas berenang, so sekarang fobia lemas tu dah pun berkurangan ye cikF~~ 😀

  7. hiten mitsurugi berkata:

    saya fobia dgn perempuan.. bleh tak? ehehehe

    saya fobia dengan anjing – kena keja masa kecik..

    saya pernah pilih nickname hydrophobic pada handset saya, sebab handset saya pernah jatuh dlm lubang jamban yang berwarna gelap..

    bleh masuk fear factor ni..

  8. cikf=) berkata:

    mr Ah Fa :owh…kalo gitu sy kene tinggal kat tempat2 gelap n tgk crite antu slalu….hehe

    hiten :len kali hp kene gantung kat leher la…..hehehe

  9. ahmadyusrie berkata:

    fobia ngan gelap??..mcm soleha la plak…
    sy fobia dgn pompuan seriously…haha

  10. crazylove berkata:

    sy pun fobia ngan gelap tapi dulu lah…skunk tak da.. (tiada masalah lagi – iklan breeze)
    tapi skunk fobia ngan cinta… wakakakakakaka
    ok lah tuh.. (tagline Saida)

  11. t.a.t.a berkata:

    fobia dgn tua? giler ke apa? benda tu kan dah semula jadi, nak takut wat pe? huhu..

  12. fiza berkata:

    fobia dgn ketam….hahaha…

  13. !x0r@ berkata:

    hiten dengan yusrie fobia ngn pompuan?? uish,biar betul? 😯

    F.O.B.I.A = takut (apa maksud tepat fobia eh?)

  14. qdetactive berkata:

    saya fobia dengan komitmen…boleh gitu. hahaha

  15. cikf=) berkata:

    yusrie :hehe…elokla awak bkawan ngan en.hiten tu..kiki…perempuan x makan orang k…

    crazylove : jgn phobia….lari macamane pun,bnd tu mcm magik je..hehe

    t.a.t.a :tp ade je…org2 yg suntik,gune botox tu..takut tua la tu..hahaha…

    fiza :waahh…ketam tu fav sy…hehe

    ixora :yeah….fobia mengikut kamus dewan, takut yg melampau2…

    Q :haha…ye la tu…mane2 awak lari pun,komitmen tetap ade=)

  16. en_me berkata:

    en_me minta maaf dari kejauhan pada semua yang mengenali me selama ini .. maaf la segala kekurangan2 en_me yg ini k

  17. mahsyar90 berkata:

    setakat ni xde fobia lagi la..
    hehe..tp mak sy fobia ngan pacat ngan lintah..
    sampai kalau ada menatang tu kat tangan atau kaki, sanggup la dia toreh dengan pisau tuk buang menatang tu..huhu..
    tu la kalau dah takut melampau sanggup wat apa saje..

  18. mohdjai berkata:

    aa..fobia sama ular..peargh! gua penah kene kejau tuu!! kalau ngan anjing logik tapi ngan ular.. ewww

  19. cikf=) berkata:

    en_me : en.me nak pegi haji ke???

    mahsyar :huhu…saye pun takut ngan lintah n pacat…lintah darat pun takut jgak..
    huhu

    mohdjai :hehe…tgk ular sy berani la…hehe

  20. JuliaNa berkata:

    saya fobia dengan:

    1. ular – pernah terpijak ekor ular sawa masih kecik kat belakang umah.

    2. lipan – pernah kene gigit sampai masuk wad, ada citer kat blog dulu. 🙂

  21. diya berkata:

    diya rs mcm diya ada jugak fobia2 ni. jap, nak ingat. erm…

    isk, ni yg diya paling fobia, bile nak recall benda lama – msti takmo muncul2. huhu

  22. aLaNg berkata:

    hoho..takut gelap rupanya…
    patut la,kalo lalu kat bilik dia dulu,cerah je..
    x penah pn gelap..heheh

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s