BeRaDaB SoPaN~

Selamat hari raye semua….mesti best kan beraye..sy rase inilah tahun yg paling dpt banyak duit raye..hehe..oleh kerana sy blum kerje, so xdela istilah sy memberi duit raye kepada org len..hehe..masih memegang status penerime duit raye..

oh ye…oleh kerana pelbagai ragamnye orh beraye di umah sy mahupun di umah org lain, saye trase nak berkongsi satu pendapat mengenai adab sopan..erk…yup..adab sopan..sy bukanla org yg persis perempuan melayu terakhir, sbb sy cume tau salam n cium tangan mak, abah n bbrp org je..erk..yg lain sy salam mcm biase je..erk..tp x bermakne sy x berbudi bahasa kan??hehe..perasan je sy ni..

melentur buloh biar dr rebungnye..sy x salahkan mak ayah sy sbb perkara yg sy lakukan skrg..sbb ade banyak lagi tatasusila baik yg diorg ajar..hehe..tp sy je yg degil2 sket..erk…sbnrnye sy rimas n geram ngan sesetengah ibu bapa skrg yg membiarkan anak2 mereka mbuat ape sje yg mereka suke..dtg umah org berlari2 mcari tv walau di dapur skalipun…melompat2 atas sofa..masuk bilik org…erk….mungkin jgak ibubapa mereka dh x larat nak tegur..org kate, bdk2 zaman skang lain sket cabarannye…mungkin jgak itu petanda kanak2 tersebut seorang yg bijak n aktif=)…kalo anak sedara sy, nak jgak sy cubit2..hahaha

ayah sy sgt garang dlu,silap2 hari bulan kene marah kat situ jgak..huhu..amalan org kampung sy kat sini dlu, anak org anak die jgak..so, kalo nak marah pun mak ayah x kesah..kalo sekarang, jeling anak org pun ntah2 boleh bw g perang..

mungkin ini panduan bg sy yg belum bkahwen…tatasusila yg bagaimane yg ingin sy bentuk kelak..tp kalo dh silap, x salah kan kalo org tegur…ayah sy kate dlu, mase die tegur anak org, die harap kalo anak die salah suatu hari nnt ade jgak org yg nak tegur…tapi kite xkan tau nasib kite akan dtg kan..ntah2 anak2 sy lebih buas dr itu..huhu

owh..sy mcm sedikit emosi plak kan..heh..demam2 ketika raye ni, mcm ni la..nway, bagi yg dh bjaya kuros mase puase, semoga maintain slim slalu=)maaf zaher batin k…

Advertisements

15 thoughts on “BeRaDaB SoPaN~

  1. eclipse berkata:

    haha x de maknanya kurus ;3

  2. mahsyar90 berkata:

    hehe..
    da besar pun dpt duit raya lagi ye.
    cam saya ni dah xdpt da..
    *actually dpt la sikit..tp lepas je nak bayar duit minyak moto nak jalan je..

    adab memang kena mula dari kecik..
    terpulang kat makbapak..
    kalau betul cara didikan, ok la budak tu..
    hehe..
    anak akan cuba ikut serba sedikit corak perangai yang ditunjukkan oleh parents tu.. tu je kut..hee

  3. en_me berkata:

    ko nak kawen .. takkks

  4. cikf=) berkata:

    eclipse :hehe….kate jage badan gitu…

    mahsyar : yeah…sy akan cube lebih bsopan mulai dr skang..heh

    en_me : budak2 sekarang lain macam kan en_me..huhu

  5. shahori berkata:

    selagi lum kawen, cari duit dan kumpul byk2.Bayar zakat jgn lupe. Slm perkenalan

  6. ahmadyusrie berkata:

    waa…bunyi macam kempen kementerian pembangunan wanita dan keluarga je…ehehe
    pasal budak2 tu kn…kalu at my house i normally biar je…let them be…bebudak mmg camtu tapi kalu lelebih sangat sy cabut gigi depan dier…

  7. cikf=) berkata:

    shahori :yeah…salam perkenalan jgak..hehe..kene kumpul duit ni=)

    yusrie :hehe..sy pun biar je..tp kalo dh usik telefon, baling2 makanan, buka almari…panas jgak la…hehe

  8. Mr Ah Fa berkata:

    hahaha, dah start fikir-fikir tentang anak-anak ni? 😆

  9. C@h@Y@ berkata:

    Salam Aidilfitri buat saudara saudari serta keluarga, Maaf Zahir Batin.
    Yaqeen, Bangi.
    http://yaqeenahmad.wordpress.com

  10. aeropama dot com berkata:

    ambil pengajaran. nanti senang bile kamu bergelar ibu. takdelah dikata orang lain nanti macam yang kamu sedang tulis skg ni

    ps: rumah nenek sy hampir runtuh sbb kazen2 yg kecik plus anak-anak buah berlari lari di atas rumah yg dah reput tu. adusss… mahu marah budak kecik & bukan adik atau anak sendiri…

  11. JuliaNa berkata:

    dulu masa kecik, kalau gi umah orang..memang la pemalu kami adik beradik ni..tapi bila zaman anak sedara ni..lain pula dah ragamnya.

  12. buzzybug berkata:

    dapat duit raya lagi? banyak plak tu? waaaahhh… bestnya…

    anak2 sedara saya x de laa nak mencari TV kat dapur dan masuk bilik orang. diorang main2 kat sekitar tmpt mak diorang duduk je…

  13. zuriaf berkata:

    bila la agaknya awak nak ade anak sendiri eh..eh, over plak..silap tu..erm sebenarnya bila awak nak berkahwin ni..?

  14. t.a.t.a berkata:

    wahh adik kita dah maju beberapa tapak, dah start pk pasal anak². hmm bagus! bagus! heheh..

  15. cikf=) berkata:

    Mr Ah Fa :hehe…xla mcm tu…

    Aqeen :slamat hari raye jgak…

    aeropama :sy x kesah kalo bdk2 nakal sbnrnye…mngkin sbb kat umah sy dh lame xde bdk2 kat umah kot…

    Juliana : tu la…lain je bdk2 skrg…huhu

    kak BB : hihi…baiknye mereka….=)

    Zuriaf :hehe…lebih2 plak ek…

    t.a.t.a :hehe…xla kak…cume kdg2 tfikir…mgkin sy patut jd garang kot nnt…hehe

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s