FeTaL MoNiToR~

first of all, so sorry kalo lately ade entry2 yg agak berunsurkan teknikal sket..tp sy perlukan bantuan kengkawan semua..erk..sy kene buat market survey berkaitan project research sy..kali ni pasal fetal monitor..

fetal monitor adalah satu alat yg digunakan untuk monitor baby’s heart rate. melalui kadar denyutan jantung baby, kite boleh tau tahap kesihatan baby tersebut. degupan jantung baby boleh dikesan seawal 10~12 weeks..

fetal monitoring slalu dilakukan ketika keadaan ibu2 mengandung hampir tibe masenye untuk melahirkan tetapi terdapat beberapa komplikasi seperti baby terlebih bulan dlm kandungan, atau beberapa mslh yg lain..fetal monitor diperlukan utk menentukan samada baby selamat keluar in normal delivery or cesarean..

saya tau ramai yg belum kahwen, blum berpengalaman xdapat imagine sgt bnd ni..erk..termasukla sy..tp sy tau, insan2 seperti en_me, HE..mungkin iXora yg mempunyai kakak yg telah mengandung..ImamKhalid,erk..apis yg dh slalu gi klinik..dapat membantu sy..

isu2nye adalah seperti berikut:

  1. ape pendapat saudara/i tentang fetal monitor skrg?
  2. apekah yg anda harapkan dr home fetal monitor yg bleh digunakan di rumah, merekod degupan jantung anak anda utk dijadikan kenangan, mengetahui tahap kesihatan baby mlalui degup jantungnye dll??
  3. pendapat mengenai wireless fetal monitor?
  4. harga???
  5. pandangan serta komen terbuka terhadap alat ini??

sy nak mintak maaf awal2 kalo ade maklumat2 yg tersilap sbb sy masih lagi cube memahami perkara ini..terima kaseh~

Advertisements

12 thoughts on “FeTaL MoNiToR~

  1. en_me berkata:

    sori cikf, me tak pernah dengar pasal ‘fetal monitor’ ni first time.. selama ni me gi specialist jer hantar mQ untuk scan baby.. tapi takper, me cuba selidik dlm google search kalo ada apa2 yg me bisa inform cikf ittewww..

  2. cikf=) berkata:

    yeah…tq en_me..mane la tau penah dengar heartbeat baby tu kan..hehe..nway, thanx a lot~

  3. ahmadyusrie berkata:

    huhuhu…ngak bisa bantu kali nih…
    never heard of it….fatal error pnah jumpe la…
    musykil…what r u doin actually?….medic kah??

  4. cikf=) berkata:

    yusrie : saye sbnrnye amik electronic engineering..research kali ni pasal electronic perubatan..insyaAllah..

  5. !x0r@ berkata:

    waduh.. waduh.. gawat ni. ngak penah dengar sih.. hahah..
    awak faham2 je la.. saya ni buta kayu skit bab2 ni. hahahhaha

    kakak saya dah offline la pulak. kalo tak bleh saya tnya dia ttg mende ni. (tu pn kalau dia tau la tp saya mcm yakin je dia tatau) hahaha

    mgkn imamkhalid tau kot.. tak pn en apis atau en kipp sbb diorang pnya wife mgkn dah bersalin agaknya 😀

  6. qdetactive berkata:

    ORANG BUJANG NAK BAGI PENDAPAT:

    1. mungkin kurang kelihatan beliau yang ada dalam perut ibu.
    2. harap maklum. eh..harapan saya. eh..bagus tu.
    3. bagus ikut arus zaman. zaman dah berubah, dunia dah maju.
    4. mahal, wireless la katakan.
    5. tapi rasanya hanya perlu dibeli oleh pusat2 kesihatan sahaja sebab musti mahal harganya.

    SEKIAN…

  7. hairieusoff berkata:

    Jawapan mengikut nombor:

    1. dan 2 Bagus. Alat ini kita dapat tahu tentang degupan jantung anak. Selalunya degupan mereka pantas jadi kita akan dapat tentukan rekod mereka dari semasa ke semasa. Bukan sahaja merekod untuk kenagan tetapi selain doktor merekodkan degupan jantung bayi dalam kandungan semiggu sekali atau dua minggu sekali, kita dapat melihat perasaan mereka terhadap reaksi terhadap sesuatu perkara berdasarkan deguapan jantung.

    3. tak pasti macam mana wireless tu? maksudnya pakai sinar infra merah ntuk scan degupan jantung? HE tak pasti ada efek efek tertentu menggunakan gelombang gelombang tersebut pada baik tapi penggunaan wayer masih blh digunakan walaupun wirless lebih menyenangkan.

    4. Siapa yang nak benda mahal?
    5. Saya suka benda ini kerana membantu kita melakukan pemeriksaan yang simple ke atas bayi setiap hari tanpa doktor. Doktor mungkin membantu kita pada tahap-tahap pakar tetapi selagi kita blh melakukan kerja kerja yang mudah, apasalahnya tetapi alat ini tidak mudah untuk diperolehi.

  8. lydiarayyan berkata:

    saya belum pernah pregnant…saya tidak tahu…(alasan tak munasabah nak mengelak)

  9. cikf=) berkata:

    iXora :hehe..xpe..bile2 nnt bleh jawab jgak..nnt sy akan cube menjejaki insan2 tersebut..heh

    Q :waahh..org bujang bg pendapat..hehe..bgus2..terima kaseh….

    HE :eh,xdela gune infra red utk scan..scan masih kaedah biase..cume wired la…ade 1 transmitter n 1 receiver~

    kak lydia : soalan akan menyusul sebaik je akak mengandung…hehe

  10. zuriaf berkata:

    hahaha..buat survey la pulak…

  11. t.a.t.a berkata:

    tak pernah ada pengalaman, tak tau nak cakap apa.

    mlm tadi tgk rosie discan sambil ditemani suaminya si kontraktor ber boot kuning.

  12. Mohd Hafifi berkata:

    sy kurang tau tentang fetal monitor ni..nnti sy cuba tnya kawan2 yg tau tentang ni..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s