DoN’T TaLk To StRaNgEr~

anak itik tok wi..mandi dlm kolam~

anak itik tok wi..mandi dlm kolam~

kite selalu dengar..mak kite ckap..don’t talk to stranger..jgn layan org yg x kenal..jgn tumpang kereta or motor ntah sape2 ntah..tapikan..camne ek, kalo tbe2 ade org yg xknal tibe2 mintak tolong..xpun,tbe2 kite dlm emergency n tpakse mintak tolong kat org yg x knal..huhu

saya ade banyak pengalaman2 x sepatutnye tentang strangers ni..crite pertama mase sy cuti sekolah, ujung tahun Form 4. kuar bersame2 rakan2 sekelas yg konon2nye nak g petrosains.tp disebabkan ramai org, tpakse kami batalkan niat..n jalan punye jalan..eh, dh lewat la..n sampai kat komuter sg.buloh dlm pukul 7.pd waktu itu sy bersama sorg kawan sy. spatutnye kawan sy ade dinner bsame family, tp disebabkan die balik lambat, ayahnye sgt la marah..dr komuter sy spatutnye menaiki bas utk pulang ke umah. dsbbkan bas berdekatan agak gelap, sy tumpang kereta ayah kwn sy tu utk bus stop yg lebih terang n selamat sbb sy takut gelap..huhu..tp dsbbkan die jugak ade perasaan marah kat sy yg kuar bsame2 anaknye, die telah meletakkan sy di satu bus stop yg sy rase gelap jgak..n belakang tu dpenuhi semak samun..dalam hati sy, kalo ade org tolak sy masuk semak pun, mst xde yg perasan..huhu..just imagine, tinggal sorg2 kat bus stop gelap, menunggu bas di waktu maghrib.dlm hati sy, sy hanya bdoa, berzikir..n bersabar menunggu bas..huhu..

tibe2..jeng jeng..ade sebuah kereta berhenti depan sy…seorg lelaki yg sy kire awal 30 an menjemput sy naik keretanye..err..sy ragu2..sape yg x takut beb..sy xknal die..tp die beria2 nak tolong sy antar sampai umah..die kate, die on da way nak jemput isteri die, n kebetulan sehala pjalanan ke umah sy.puas sy menolak pelawaan ‘pakcik’ tu,sy dh doa byk2 dlm hati n akhirnye sy terime je la pelawaan die tu..die kate, “bahaya..anak dara sorg2 duk gelap2..”huhu..sy mmg takut gelap,tp sy pun takut ngan org tu..huhu..

dlm kereta, pakcik tu sibuk la tanye pasal family sy sume..then sy crite je la..die kate die pun ade anak..n die byk nasihatkan sy,sbb die pun risau ngan mase depan anak die nnt.owh..nasib baikla pakcik itu sgt baik atie..die telah hantarkan sy sampai depan umah sy..sy sgt bersyukur selamat sampai umah..sebenarnye sy sgt2 la takut..

since kejadian tu..xksah la pukul brape n kat mane..asalkan malam je, kalo sy dll x sampai umah lagi, or balik dr hostel or U, mst abah or abg or kakak sy amik..mak kate jgn buat mcm tu lagi..kalo sy ilang, mak xtau nak cari katne..huhu..sedih sy..sjak dr tu jgak, kalo sy kuar naik bas, sy akan pastikan sy sampai umah sebelum ari gelap..huhu..

huhu..jgn jadi macam sy..org yg mcm pakcik tu, mungkin die 1 dalam sejuta..thank pakcik..wpun sy xsempat nak berkenalan ngan pakcik, tp sy harap pakcik bahagia slalu~huhu..tu baru crite pertama…yg lain2 tu nnt la ek..

~selamat berhujung minggu sume~

~sayangi anak anda n anak org lain…~

Advertisements

16 thoughts on “DoN’T TaLk To StRaNgEr~

  1. !x0r@ berkata:

    haha.comel la gmbr itik2 tu cikf..

    erm,org mcm pakcik tu satu dlm sejuta je.susah nak jumpa org baik cam dia skang ni. saya pn kalo kuar, saya akan pastikan saya balik sblm maghrib. paling lambat pn kul 8 cmtu la..

  2. diya berkata:

    isk, diya penah gak kena ajak gitu. tapi, diya wat bodo je. huhu. siap tarik muka lg. sbb tgk pakcik tu muka gatal smcam kan. so, malas nak layan. tapi, mmg lah pakcik tu 1 dlm sejuta

  3. t.a.t.a berkata:

    ada sebab bila mak kata jgn cakap dgn org asing.

    manusia ada pelbagai jenis. kalau nak wat jahat pun rasa mcm tak caya je ehh org tu muka punya la baik tapi wat jahat?

    lengkali jgn wat camtu lagi tau. kalau betul² kenal baru naik, jgn sesuka hati je naik even dah gelap mlm. ok?

  4. KNizam berkata:

    sekarang mcm dah tak selamat mcm dulu2. hehe

  5. cikf=) berkata:

    iXora : hehe..itik oren tu adalah contoh stranger..

    diYa : tu la…nasib baik la sy selamat..huhu

    t.a.t.a : yeah…skrg sy lebih bhati2..dlu kecik2 kan buat suke2 atie je..lgpun skang nak g mane2 bleh drive sndr..huhu

    Knizam : yeah…btul2..

  6. en_me berkata:

    salam weekends juger.. pergi me bukanlah lamer.. kannns

  7. buzzybug berkata:

    bahayanya buat camtu… tp, dalam both situation pun still bahaya gak… huhu…

  8. cikf=) berkata:

    en_me : yeah…en_me sudah kembali~

    buzzybug : huhu…tu la..sampai skang sy takut gelap n ditinggalkan berseorangan~

  9. Adry berkata:

    Huhu… nasib pakcik tu baik… zaman sekarang memang bahaya woo… huhu… tak care…

  10. zuriaf berkata:

    awak pun kene nasihat kan anak² awak nanti ye…hahaha…

  11. Mr Ah Fa berkata:

    huhuhuhuh, bahaya dik oiiii 🙂

  12. lydiarayyan berkata:

    waktu malam kenduri rumah kezen aku…aku pernah amek kesempatan piat telinga anak org masa black out….padan muka..budak tu tak tau duduk diam….puas hati aku…

  13. qdetactive berkata:

    bagusnye pakcik tu. tapi kene hati2 jugak. tak semua orang baik tanpa sebab.
    wah!! lydia mengambil kesempatan terhadap anak orang. hahaha…….

  14. t.a.t.a berkata:

    lyd, aku pun lebih kurang ko jugak. aku suka carik gaduh ngan budak kecik. tak kira la dia anak buah aku ke anak org ke, suka sangat buat dia nangis.. hahahaha satu kejayaan besar bila depa nangis ni.. hahahahha

  15. cikf=) berkata:

    Adry :huhu..nasib baik sy slamat jgak~

    zuriaf : yeah..insyaAllah..nnt sy akan letak GPS kat anak sy..senang nk monitor..heh

    Mr Ah Fa : yeah…xbuat lagi dh..huhu

    Kak Lydia :uiks..nasib baik sy dh besar sket~

    qdetactive : yeah…sy lebih bhati2 skang

    t.a.t.a : uih..takutnye kakak2 ku ini

  16. callister berkata:

    merbahaya la kan…
    org kite kenal pun bukan leh percaya..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s