KeHiDuPaN SpAgEtI….

Kata orang,
Hidup umpama putaran roda,
Kadangkala di atas,
Kadangkala di bawah..

Kata Nasrul (kawan mase MPP),
Hidup umpama buah oren..
Ada yang manis,
Ada yang masam..

Kataku..
Hidup seumpama memasak spageti
Yg mahal tak semestinya enak
Yg murah tak semestinya hampeh (x puitis langsung..)
Orang yang melihat berkata apa sahaja
Orang yang merasa bercerita tentang citarasa
Orang yang memasak menilai tentang kepuasan

Tiada spageti yang luar biase
Hanya yang ada sebuah resipi
dan emosi memasak..
Kerana citarasa yang membezakan kita..

Bersyukurlah dengan kehidupan
Seperti kita bersyukur kerana dapat makan
Walaupun ia hanya spageti..
Bukan McD, Pizza mahupun macaroni cheese=)
Bersyukurlah..
Kerana kita terpilih untuk hidup
Dari berjuta-juta yang lain..

p/s :entry puisi merepek tetapi mempunyai nilai2 moral ini untuk tatapan sume minggu ini, kerana mungkin saya tidak sempat untuk memikirkan entry baru kerana tuntutan2 yg lain. InsyaAllah saya tidak lupe untuk singgah n meninggalkan tapak2 kaki saya (pinjam ayat iXora..) di rumah..errr…di blog anda.
Sila bagi komen2 membina serta pandangan n persepsi fahaman anda terhadap puisi ciptaan saya yg sangat puitis ini=)
sekian…

Advertisements

28 thoughts on “KeHiDuPaN SpAgEtI….

  1. no.sher.ta berkata:

    bagus kerana ada inisiatif utk terbitkan puisi (ceh terbitkan)..
    ketika mempuitis (wei perkataan ke ni?) ni kemungkinan anda dipengaruhi oleh perut yg sgt lapar, bukan?
    secara keseluruhannya hmm agak baik utk percubaan pertama, boleh dibaiki lagi.. ok next!! hahaha

  2. cikf=) berkata:

    haha..tq2=)

    3rangkap yg atas dibuat sebelum tido..
    rangkap2 seterusnye disambung slpas bangun tido…hihi
    mngkin elemen2 lapasr telah merasuk fikiran sy ketika itu…hihi

  3. Mr Ah Fa berkata:

    Kikiki, sempat pulak mempuisikan diri ketika kelaparan 😀 Yum yum, dulu ada gak belajar makan cheese masa 1st time gi Aussie tahun lepas, gini, amik instant pizza, taburkan cheese keras banyak2 atas-nya, masukkan dalam microwave selama 4 minit.

    Waaaaaaaaaaaaa, giller beb!! Yum yum!!

  4. cikf=) berkata:

    Mr Ah Fa : dlu mase kecik2,mak saye suke buat pizza..so,slalu la sy tolon2 tabur ayam, cheese n mozarella..haha..bleh letak byk2=)

  5. tycoon berkata:

    emm..saye pn suke mkn pizza jgk..lagi best kalo buat pizza cheese..

  6. hiten_mitsurugi berkata:

    mempunyai unsur2 provokasi yang tidak melampau..

    sesuai ditujukan kepada kaki2 all you can eat..

  7. AzamHassan berkata:

    makan…
    makan memang mengenyangkan…
    mkn mkn dan mkn lg…

    sekian puisi sy..^^

  8. adielflitzow berkata:

    puisi yang cukup menggetarkan jiwa
    menggegar naluri nafsuku
    meledak keroncong laparku…

    satu lontaran ide yang jujur, yang pastinya
    menusuk ke hati-hati yang membacanya…
    (terase mcm tengah bermonolog ats pentas….sungguh berseni)-komen apakah ini?

  9. topan23neechan berkata:

    puisi yang cukup bermakna bagi menggambarkan
    kehidupan ini yang pelbagai.sy tertarik dgn rangkap ni :

    “Tiada spageti yang luar biase
    Hanya yang ada sebuah resipi
    dan emosi memasak..
    Kerana citarasa yang membezakan kita..”

    keep it up sis.act u can give moral up to another person with ur own word.because sometimes u got me..

  10. hairieusoff berkata:

    HE suka makan Mee Rebus, mungkin boleh juga dibuat perbandingan dengan kehidupan. Kuah cair tak semestinya tidak sedap, kuah pekat tak semestinya sedap… Maisng-masing ada citarasa sendiri dalam hidup..

  11. alhaddad berkata:

    huhuhu… puisi yg cukup bagus
    penuh dengan makna dan pengajaran
    tapi cam tak percaya nie puisi pertama
    huhuhuhu…
    lapar la.. lama tak makan spegeti..
    mana kedai nak serbu malam nie..

  12. en_me berkata:

    iye, kalo x busy, pls update ur blog.. ehehe

  13. cikf=) berkata:

    tycoon :err..saye pun suke jgak…hihi

    hiten :yeah..yg cheese tu skali lagi sy tujukan kpd hitan=)

    azam : makan adalah kegemaran sy=)

    adiel:hehe….berangan bmonolog atas pentas la tu…hihi

    taufik :hihi…trimas2=)terharu…

    HE :hehe…yg pekat xsemestinye sedap…hihi

    alhaddad :1st poem publish kat blog..slalu simpan utk sendiri je,konon2 merawat jiwa yg lara…hehe

    en_me : insyaAllah….=)

  14. BudakhUtaN berkata:

    Sesedap Mee Goreng Seafood…
    Seenak rasa Kuey teow Penang…
    memang itu rasa lidah masing-masing empunya…
    Jika lagi perut berguntur lapar…
    hingga sebatu bisa dengar guruhnya…
    andai yang ada boleh mengalas…
    spageti… aku pasti…

    (wah… cayalah CikF… lapar plak aku baca post kali ni)

  15. alirfan berkata:

    Hak2.. puisi berunsur jenaka.. tapi terselit jugak moral dalam tu.
    Komen2 korang pon best je aku baca. Haha.. ade ke patut, penyajak suruh komen puisi, korang komen pasal makan plak. Hik2..

    Anyway, aku lebih suka Makaroni Pizza.. Waahh.. terliur.. hehe

  16. zuriaf berkata:

    cikf=)..mekdi oi…

  17. ImamKhalid berkata:

    Aku kurang nampak nilai2 murini dalam puisi ini, melainkan kebijaksanaan kita untuk memanipulasi spageti itu supaya menjadi murni. 😈

  18. anakkawi berkata:

    owh, my skoolmate itu… er, junior or senior ini?
    ha, suka mkn spageti ka?

  19. afham berkata:

    lapar rohanie cam ne nk wat.. 😀

  20. wandai berkata:

    terasa lapar ble baca entri kau..hehee
    oh ya, aku telah menghubungkan blog kau dari blog aku..
    salam perkenalan~

  21. cikf=) berkata:

    BudakHutan :saye x bmaksud utk mbuat anda semua lapar…tp sy dh bjaya mpengaruhi semua utk lapar…
    hahaha

    alirfan :itula..diorg ni xmemahami btul ape yg nak sy sampaikan,..hihi

    zuriaf :sila bsyukur ngan ape yg ada…=)

    ImamKhalid :name pun poem, xbest la kalo straight 2 da point..btul x???

    anakawi : junior..batch che’ kiah…

    afham :sbb itu kene kena sntiasa bsyukur..apabila bnd2 kecil pun kita bsyukur,insyaAllah kita akan mengingati pkara2 y besar..=)

  22. - j o h a r i - berkata:

    ehem..sy berpuisi ya
    ~~~
    hidup ini umpama mkn
    kalo kite x mkn kite mati
    kalo kite mkn byk pon kite mati
    kite mkn utk hidup.
    hidup kite utk mkn?
    ~~~
    pergghh…puitisnya aku

  23. k berkata:

    saya kalau pegi pizza hut lagi suka ngan garlic bread cecah soup. hehe 🙂

  24. ixora berkata:

    Wah,tak sangka awak pandai berpuisi! *clap ur hand*

    Sib baik saya baru lepas makan, takde la lapar sangat bila baca puisi awk. heheh. Opss.. sori la tak komen pasal puisi tu. I need to rush ni.. coz I’m leaving tomorrow! jgn jelez 😉

    p/s~hahaha,awak ingat lg ayat saya tu?saya mmg suka tinggalkan tapak kaki merata2.. kuikuikui.. u should do that,too! 😉

  25. hiten_mitsurugi berkata:

    sila baca posting saya yang terbaru.. khas utk cikF=)..

  26. anakkawi berkata:

    che`kiah tu sapo? tak ingat lor… xpo la, nt rajin2 lor g reunion…

  27. alan berkata:

    wah mantap gile jan…hehe konvo2 gak jan..psm jgn dilupe..hehe gudluck..

  28. По сути написано!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s