TeRBaNg Ke RuMaH…

Arini hari khamis… ada 1 kelas je..malas nak buat ape2..tapi memikirkan Final Year Project, saya patut berfikir untuk kali ke dua. Sebenarnya hati dan perasaan saya telah terbang..terbang ke rumah. Tak sabar rasanya nak balik umah. Nak makan banyak2, nak tido…n nak tengok TV. Dah lame saaaangat tak tengok tv. Tak tau ape crite mnarik sekarang. Buletin Utama pun dah lame tak tengok.huhu…nasib baik ade blog2 yg mmg gemar update isu2 terkini…thanx banyak2 la kat blog2 berkenaan..

 Bile mlawat blog en_me td, teringat plak pengalaman2 saya dengan bas eXpress. Saya memang banyak pengalaman yang tak senonoh dengan bas eXpress. Selalunya kalo perjalanan dari KL ke JB, mahupun JB ke KL, bas tersebut akan berhenti sebentar di Machap mahupun Ayer Hitam..ketika itu saya bersama teman gi makan burger, sambil bercerita2 …

’kalau la kite tertinggal bas…macamane ek?…’

crite punye crite, saya memang terdengar ada bas hon banyak kali. Sampai la saye menoleh n pemandu bas tu panggil kitorang..uih..nasib baik xkene marah…n paaaaling nasib baik, kami tak tertinggal kat situ…hehe

  Kisah ke 2…mase itu saya masih di Matrix Melaka. Kalau nak balik KL, saya akan tunggu di Perhentian Bas Masjid Tanah yang agak klasik itu. Saya bersama2 teman menunggu bas ‘Jxxxt Express’, yeah…antara salah satu perkhidmatan bas selain Triton kat situ ketika itu..biasenye bas dari Melaka Sentral akan berhenti seketika di Masjid Tanah untuk mengambil penumpang. Sedang kami khusyuk menunggu sambil borak2 kosong, tibe2 ade satu bas yang agak nazak lalu di hadapan kami,.dan kami tertanye2,

’eh, bas buruk tu ke yang kita nak naik???err….’

sambil gelak2.. Belum sempat kami bertanya kepada pemandu bas mahupun tukang jage kaunter, sekelip mata sahaje bas itu telah berlalu..’

eh, knp bas tu trus pegi???kan baru sampai???…’

..yeah…dan tidak semena2, kami pun ditinggalkan bas begitu sahaja…haru betul la…dah la tak panggil penumpang, kalo ye pun tunggu la dalam 5 minit,bg org mase angkat2 beg…isk2…padan muke kitorang, sape suruh kutuk2 bas tu..huhu..

 Dan saya rase paaaling tak best pasal bas eXpress adalah tiket. Harga tiket melambung2 tinggi tidak terkata tatkala cuti2 perayaan, cuti semester..Saya rase sungguh tertindas dengan pengusaha2 bas. Kalo hari biase RM24, boleh plak weekend naik sampai RM30. Padahal bas kosong je…tu la Sri Putri, dah masuk Edisi Siasat pun xde perubahan jgak..huhu..jangan menindas kami budak2..huhu..kami mahukan perubahan!!!haha

Advertisements

11 thoughts on “TeRBaNg Ke RuMaH…

  1. Mr Ah Fa berkata:

    Huish, dasat sungguh pengalaman CikF ni. Sampai mcm tu sekali. Haru betul la tertinggal bas sokmo.

  2. cikf=) berkata:

    err..sebenarbye ade lagi satu crite tertinggal bas..segan nak tulis…asyik ttinggal bas je..huhu

  3. hiten_mitsurugi berkata:

    Huhuhu, lain kali tak nak travel dgn awak kalau naik bas.. Hahahahaha

    Erm, maybe kena beli bas n tampal sticker cikf=) kat bas.. Baru konpom tak tertinggal bas sebab awak bos syarikat bas awak..

    Takpun beli pisau siap2, kalau kena tinggal depan mata cepat2 bocorkan tayarnya..baru ada banyak masa nak naik bas tanpa ditinggalkan..

    kakakaka, saya bersimpati.. sian2, klu aku tahu dulu2 takdelah marah2 mcm singa lapar.. wakakakaka

  4. Mr Ah Fa berkata:

    hiten_mitsurugi: “…beli pisau siap2, kalau kena tinggal depan mata cepat2 bocorkan tayarnya..baru ada banyak masa nak naik bas tanpa ditinggalkan…

    Ahahaha, idea best , syok gak tu, keh keh keh 🙂

  5. cikf=) berkata:

    hiten : ye la tu…bawa pisau…daripada beli tiket bas harge rm10 n tunggu 30 min lagi, dh kene bayar tayar bas plak n nak tunggu tukar tayar bas…huahuahua…haru2..

    Mr Ah Fa : saya akan tunggu hiten buat dlu utk memastikan bkesan or x…baru syok…hehe

  6. zuriaf berkata:

    awak memang lawak la….

    err..kan awak bekas MPP…apa kata awak yang mengetuai perubahan kat sri putri tu..hehe 🙂

  7. anakkawi berkata:

    dulu2 slalu nek bus dr kuala selangor ke klang, empat hinggit sahaja….

    best masa bas itu betol2 kosong, duduk la dalam berlima sahaja, ahahah…

  8. cikf=) berkata:

    dari kuala selangor tu gi mane???
    saye tinggal dkat2 kuale sngor…huhu

  9. En_me berkata:

    Alahai, me x pernah ditinggalkan bas, atau meninggalkan bas lagik.. Uhuhu

  10. Mr Ah Fa berkata:

    Eh? Saya sekolah Simpang 5 Sungai Besar yang kena selsema burung keluar TV3 tgh hari tadi. Selalu balik Klang jugak masa muda-mudi dulu 🙂

  11. cikf=) berkata:

    hehe…saye sekolah kat kuale selangor..mngkin Mr Ah Fa slalu lalu depan sekolah saye kot dlu…hihi

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s