Xbee…Zigbee…

Selasa aritu discuss ngan supervisor..mm saya x perlu fikir lagi nak cari component yg mahal gile shipping cost die.Lagipun misi project saya, nak build sumthing yg low cost…Group lagi satu, buat bnd yg lebih kurang same..tapi gune Xbee..

Xbee…transceiver jgak..but not so sure,Xbee ni brand die or ape..saya xjumpe lagi datasheet die..

Zigbee pun transceiver jgak..ade chipset yg murah..saye bukan kedekut, tapi saya nak bina sesuatu yg low cost…=)

mm rupe2nye, Xbee inisiatif dari Zigbee..hehe..ye kot..dua2 same la kan…

Saya xbleh fikir banyak sangat..Mr Ah Fa kate, just do it..hehe

tak cube, tak tau..tak kenal,maka tak cinta..

Lets try sumthing new=)

Advertisements

15 thoughts on “Xbee…Zigbee…

  1. zuriaf berkata:

    waahh..sungguh bz awak ni ye…takpe, cuba jimatkan kos tu seminima mungkin…jadi kalau ade lebihan perbelanjaan, belanja la saya kan..hehe 😀

  2. cikf=) berkata:

    haha..ye la tu….
    kalo awak dapan sponsor banyak2…baru bleh blanje..haha

  3. me yginsaf berkata:

    ‘just do it’ not from mr ah fa..
    it is from NIKE! ekeke

    salam tahun baru hijrah cik f iteww

  4. Mr Ah Fa berkata:

    Ehehehe, ade2 aje abg me ittew 🙂

    In R&D Engineering, adalah sangat penting untuk seseorang engineer untuk menitikberatkan hal kos.

    Dalam mana-mana development pun akan ada versi permulaan (alpha, beta) yang sangat mahal. Biasanya stage ke 2 design cycle akan bermula stage cost-down yang kami panggil “VE Stage”.

    Bila CikF ada masa dengan supervisor, cuba bincang dengan dia, boleh tak pakai term/word “VE” dalam your paper. This VE maksudnya Value Engineering. Cost-down, low-cost with functional design nilah yang kita kat industri panggil VE Project Stage.

    CikF guna la wording yang industry guna dalam Final Paper nanti. Sure hebat punya la weh! 🙂

  5. cikF=) berkata:

    me : salam maal hijrah jgak…=)

    Mr Ah Fa : insyaAllah,nnt saya gune term2 yg bguna tu..thanx a lot=)
    tp,saye nak tanye sket..dlm circuit tu ade microcontroller,kalo saya ubah transceiver die, patut ke saye ubah microcontroller skali??huhu..

  6. Mr Ah Fa berkata:

    Microcontroller dgn Transceiver adalah 2 benda yang berlainan.

    Microcontroller yang cikF pakai tu flash microcontroller ke, non-programmable? Kalo yang non-programmable, cuba check sama ada spec Xbee(yg akan pakai) dgn yang lama tu sama atau tidak?

    Kalo la spec tak sama, maksudnya maybe akan ada future conflict dgn microcontroller.

    Kalo sama, tukar aje, mesti xde problem punya.

    Kalo ada difference point cuma connection pada circuit, lagi mudah, modify je primary control board.

    Kalo difference point pada microcontroller’s programming, mudah bila cikF pakai flash microcontroller.

    Wa, dah jadi sebuah blog kat sini.

  7. cikf=) berkata:

    owh…thanx banyak2 Mr Ah Fa…nnt kalo sumenye ok sy bgtau=)
    Thanx ribu2 lemon…

  8. lydiarayyan berkata:

    microcontroller??transmitter??!!ayak!!!

    lama tak dgr bendatang ini….

    aku tak suke belajar…jgn ikut mcm aku….

    salam maal hijrah cik f!!

  9. نورنانا berkata:

    aku pon x paham apa korg citer pasal microcontroller..
    kalo microeconomics, ada la kena mengena dgn aku..

    transmitter?
    kalo transaction accounts tau le..

  10. ixora berkata:

    Aaaaaaa!! satu hape pn x paham.. hukhuk..

  11. cikf=) berkata:

    lydia: err…sebenarnye sy pun xsuke..buat2 suke=)

    kak nana : err..kalo bab2 ekonomi, account..mmg sy alergic..kecuali duit, bounus, discount..hehe=)

    ixora : awak amik course pae???

  12. نورنانا berkata:

    duit bonus n discount??

    (oo..ini yg paling bos-bos TIDAK suka dgr… bg bonus staf dan bg discount to client..)

    haha..

  13. ixora berkata:

    Saya amik management.hehe

  14. cikf=) berkata:

    kak nana : err…saye akan buat mereka suka..haha..sbb diorg suke dengar profir,keuntungan…kan??hehe…

    ixora : bagus2…saye penah bcita2 nak amik pengurusan satu ketika dulu..tp x kesampaian..huhu

  15. نورنانا berkata:

    yerr..
    bos-bos suka dgr…untung/ diskaun diterima/ belanja dikurangkan/ budget tidak lari/ staf makin rajin/ disiplin dlm opis mesti ‘terbaikkk..’ dan byk job untuk tahun ni…

    hehe… best nye kalo jadik bos..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s