dRiVeR Ba$ yG BaiK AtiE..

semenjak sy dah ade lesen kereta…sy dah lame xnaik bas..kalo naik bas,paling selalu pun kat utm ni la..

1st time naik bas selain dr sekolah ke umah n di luar kepompong kawasan kebiasaan mase 2 gi beraye kat klang,mse tu form 3 kot..nak tido umah kakak angkat..mase gi tu,senang je la..sbb trus brenti kat kelang..pastu bile nak balik,igt nak brenti kat depan masjid kat asam jawa,then amik bas lain utk terus balik umah..setelah beberapa lame pjalanan,tbe2 mcm tnampak 1 masjid, dengan confident nye tekan loceng…tbe2..alamak..bukan tempat ni la yg aku nak turun…huhu.. arrgghh…dengan muka x amlunye, cakap ngan pemandu bas tu, pakcik,sy xnak turun kat sini la..pakcik turunkan sy kat simpang tiga masjid asam jawa bleh x???… malu btul…nasib baik xramai org mase tu…huh..nasib baik xkene marah…baik btul driver 2..

kisah ke2..mase tu kan UTM..nak g dinner jurutek..sy n sorang member ni dua2 xde kenderaan..then,lpas mghrib,mase tu ari sabtu..kitorng tunggu la bas dgn memakai baju kurung dgn menaiki bas..mase naik bas tu,driver bas tu dh tanye nak g mane..tp malas nak jawab..kdg2 driver bas utm ni bukan bleh layan sgt…tibe2,bas tu trus gi taman U..aisey…dah la dinner stat pkul 8.30..mase tu dh 8.15..dgn xmalunye,tanye la driver tu..bang,bile nak patah balik utm???..then die kate; adela dalam 1 jam lagi..aduss…tu la,die tanye td buat sombong..padan muka..then kitorg decide nak naik taxi la balik utm..nak dijadikan crite…aarrrghhh..kitorng berdua lupe nak bawa duit..gi dinner nak makan free,mane fikir nak bawa duit..huhu..lagi sekali dengan xmalunye,kitorang pinjam duit driver bas..errr..bang,nak pinjam rm5 bleh x???…driver bas tu senyum2 je kat kitorang sambil hulur duit rm5..huhu..hanya tuhan je yg tau,malu sangat mase tu..esoknye,nak naik bas brader tu nak pulangkan duit..laaaagilaa malu..pastu,kalo nak naik bas,sy akan pastikan xnaik bas ngan brader tu..huhu..malu la…
2la…2kisah driver bas yg yg baik ati..

moralnye: jangan sombong ngan driver bas, malu btanye sesat jalan..huhu..

kisah benar penulis

Advertisements

30 thoughts on “dRiVeR Ba$ yG BaiK AtiE..

  1. fadh berkata:

    pinjam drebar bas 5hinggit?…peerrrrgggghhhh!!!! malunye.

  2. tongah berkata:

    baik betul driver bas tu…tapi mungkin driver bas utm jer kot…cube try kat driver bas luar…

  3. lydiarayyan berkata:

    kawan aku pernah kejar2 bas naik moto..dia ngan adik dia…lepas berjaya suro bas tu brenti dia turun moto dgn segera dan naik bas…adik dia yg bawak mto terpinga2….kat atas bas drebar to tego ” kalu ye pun..bukak la helmet tu dulu…”..haru..haru….

  4. cikf=) berkata:

    en.wanto : thanx…baby tu comel saaangat..

    en.fadh :memang malu xterkate la..pinjam duit ngan driver bas..huhu

    tongah :erk…ye kot..driver bas utm ni baik2 belaka..huhu

  5. cikf=) berkata:

    lydia :bagus la tu..naik bas pakai helmet..hehe..langkah2 keselamatan…

  6. zuriaf berkata:

    gelak dulu…muahahahaha…memang kelakar…malu gile…

  7. tongah berkata:

    naik bas pakai helmet? uikss…bagus tu hehehe…boleh dibawak ke atas cadangan macam ni…untuk keselamatan pengguna tu…

  8. cikf=) berkata:

    zuriaf :erk…gelak jahat ek…

    tongah : haha..tp kelakar la naik bas kene pakai helmet

  9. tongah berkata:

    kalau kelakar kita boleh try ubah suai bentuk helmet tu untuk nampak lebih menarik…contohnye letak lampu² ke…jadikan helphone (helmet+headphone) ke…kan menarik gitu hehehe…

  10. zuriaf berkata:

    tongah ni memang kreatif la…aku turut berbangga dapat mengenali beliau secara maya…hehe…

  11. ixora berkata:

    tatau citer mana satu yg lg klakar ni sbb citer cik lydia pn 2 x 5 lawak giler. wakakakakka..

    err,susah nk jmpe driver bas yg baik hati sbenarnye.. sbb sy penah jmpe driver yg ‘kerek’, bila penumpang tnye elok2, die jwb mcm nk telan org je..

  12. tongah berkata:

    cehhh zuriaf ni…puji aku lebih² lak…tu cadangan je…tapi kalau nak lebih rasional…baik bas tu je sediakan helmet…mcm pilot…kan da siap helmet hehehe

  13. cikf=) berkata:

    tongah : hehe…menarik2…pastu bleh dgr music sekali…xpayah la dengar channel lagu hindustani yg driver tu buka…hehe

    zuriaf :hehe…setuju2

    ixora :tu la..driver bas ade gak yg kerek sket…kalo bas lawa xpe gak…huhu

  14. mucs berkata:

    betul cakap ixora tu, cite cikf dengan lydia sama2 lawak.. ish, malu, malu..

  15. nurnana berkata:

    saya dh lama ada lesen mandu

    tapi, saya suka naik bas..
    sbb saya x suka drive kat KL ni..
    jem je..

    naik bas, byr tambang..
    pas tu….
    Krooh..krohh..krooh..
    Zzzzzzzzzzz..

    Akak suka tdo!

  16. lydiarayyan berkata:

    teringat pulak lawak budak nak turun ipoh tu…sape pernah baca emel tu? itu yang super ultimate punye lawak

  17. mucs berkata:

    lydia: oh, yang bila sampai ipoh kejutkan saya tu eh? ahahaha.. lawak siot tu.. kalau aku jadi driver bas tu tatau la.. mungkin kena bunuh kot budak tu.. 😛

  18. nurnana berkata:

    Ape citer tu?
    tatau pon…

  19. lydiarayyan berkata:

    mucs: uish..bahye budak..tu.tp bukan salah budak tu pun~~ dia tak cakap pun dia nak turun…ekekekekeke…..yang salah adalah mak budak itu…dan koductor bas yang amek tiket itu
    nurnana: tapenah dgr?….ok..saye paste di blog sayalah gittuh…

  20. lydiarayyan berkata:

    ok sudah paste…cekitdaut! cekitdaut!

  21. mucs berkata:

    cekitdauted! nak terbelit lidah aku menyebut cekitdaut itu..

  22. […] yang sengals ni prolonging dari entri miss fauzani…pasal crite dRiVeR Ba$ yG BaiK AtiE..…and as per treat to miss […]

  23. lydiarayyan berkata:

    nak terbelit lidah? tanyalah pada yang pakar

  24. nurnana berkata:

    hakhakhak..
    terbelit lidah…??

  25. nurnana berkata:

    Eh Cik F=) :
    Masa saya kat ITM Shah Alam dulu, ada sorg pakcik bas ITM ni,… dia akan ckp “sama-sama” bila org turun bas tau…

    Orang yg turun tu x ckp pape pon..sbb tu dia ckp “sama=sama”.. Kan naik bas ITM, free je.. xkena byr..

    Moral: Cakap la terima kasih kat pakcik driver bas, walopun kita bayar tambang…

    Dan, pakcik tu, lekatla nama dia dengan gelaran; Pakcik Sama-Sama..

  26. cikf=) berkata:

    lidya:erk…xpenah gak dgr critu tu..huhu

    cik nana: dlu mase orientasi kat utm,abg2 n kakak2 MHS pesan suruh bg salam n say thanx kat driver bas..sampai skrg kalo naik bas msti cakap time kasih gak wpun naik bas kat luar utm…
    bile junior2 baru masuk,sy pesan bnd yg same gak..tp tambah sket….jgn main2 mata ngan pakcik driver bas..isk2..

  27. 4g1rlt3lls4ll berkata:

    aku penah baca kisah benar sorang pemandu teksi pinjamkan wang beratus pada sorang student yang terlepas flight tp takde duit nak book ticket baru.. memang kagumla.. coz berani pinjamkan beratus pada orang yang tak dikenali.. tp aku rasa mesti pemandu teksi tu jenis yang baik yang tak kisah kalo duit tu tak dipulangkan pun.. 🙂

  28. نورنانا berkata:

    err pieja;
    mmg ada org baik camtu, tapi x ramai…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s