pEnAnGaN PuTu$ cInTa…

last week sy jumpe besfren sy yg rase dh dekat 2thn xjumpe die..kurus,muka cengkung n agak kecik,tu la yg dapat sy gambarkan stelah lama xjumpe..berat badannye juga telah susut dekat 10kg..ni sume gara2 putus cinta..3bulan dia sakit sbb mmikirkan seorg llaki…

di pejabat sy juga lbih kurang same,cinta terhalang oleh keluarga..itulah crite yg saya dengar..mula2 seakan2 tidak percaya,N(bkn name sbnr..) dikatakan mngalami tekanan jiwa n kerap ‘jadi’ jika tertekan.mujur ade rakan2 sepejabat yg prihatin..dalam 2bln sy di sini,sudah 2kali dia ‘kena’…terkejut juga,tapi itulah penangan cinta terhalang..

 cinta terhalang boleh mengakibatkan banyak perkara..lari dr rumah,kahwin lari, berperang dengan keluarga dll..putus cinta juga boleh menjadikan seseorg sakit jiwa, anti-couple, menjadi lebih liar..n tak dinafikan,putus cinta juga bisa membuat seseorg lebih tabah n kuat,lbih berdikari n lbih positif..

memetik kata2 seorg pakar motivasi, apabila kita jatuh cinta,letakkanlah die di tempat yg ke5 slps cinta Allah,Rasul,ibubapa n kecemerlangan..

memetik dalam satu kata2 lg, ” Ya Allah, Tuhan Pemilik Segala Cinta.. Letakkanlah dunia dalam genggamanku, jangan di hatiku..”

jika anda jatuh cinta,teruslah berpijak di bumi yg nyata.. jika anda jatuh cinta,bijaklah mngambil peluang..jika anda jatuh cinta,jadikanlah ia sesuatu yg berpanjangan..jika anda jatuh cinta,dasarilah ia dengan iman..

andai cinta tidak kesampaian,yakinlah ada cinta yang lebih baik utk kita..

 

Advertisements

23 thoughts on “pEnAnGaN PuTu$ cInTa…

  1. yaque berkata:

    dear jan…
    mbr yg ko jmpe 2, l**** ekk… hihihi.. dah la de mmg kurus.. kl xmkn 2 sume.. maunye kering jdnya…:)
    berblk ngan topic yg ko utarakan nih… aku pn penah melalui pengalaman yg lebih kurg same laa… putus cinta…:)
    mase 2 1st time becinta,… tak tau perit maung kl kena tinggal… isk memalukn sggh.. sumer 2 sbb aku gak.. aku nih dulu jenis yg xjelouse.. tak kisah n kuat merajuk.. so, that bloody boy jadikn 2 sbg senjata de nk tembak aku kaw2.. cinabeng sggh… hehehe.. sbnrnya aku tau that bloody boy mmg ade awek len slen aku… minah kilang tempt de keje… blh tahan gak la.. aku penah jmpe sekali.. cume berumur skit.. kl nk dikira, utk tak menyakitkn atie, aku lagik comei laa… hahaha
    thnkx 2 him, pas pengalaman pertama aku.. asal aku becinta2 monyet nih, mesti aku yg blah dulu…( pesanan kpd girls kt lua sana… kl rase pakwe2 korg 2 dah len mcm jek…utk tidak dimalukn, bek korg blah dlu dr relationship yg tak bermakne 2 dulu… slalunye, malu beb kl kt yg kena dumb..hehehe)…. n skrg aku dah stick ngan 1 guy.. rs da malas laa nk jd playgirl2 nih… xde maknenye… so, doa kn aku ekk leh kekal ngan this guy.. :D..cisss.. jiwang la plak… hahaha

  2. cikf=) berkata:

    “skrg aku dah stick ngan 1 guy..”
    haha..siapekah jejake itu..knp ko xletak name die besar2..bg ‘paku’ sket ngan ko..haha

  3. yaque berkata:

    hoi.. mane lehh mention… krg aku xde market laaa

  4. tomey2 berkata:

    erm nih kak yana yg slalu ngan akk tue dl ker?

  5. cikf=) berkata:

    mm…ha’ah..aritu jumpe die jap..
    yaque,ko tau die dh beli kereta..jeles aku..huhu
    ces,xde market konon,kang die kene cilok ngan orang,baru ku rase…
    hahaha…

  6. yaque berkata:

    sape yg dah beli kete??
    huh.. sape2 nk cilok de, sila2 kn laa.. kl larat nk angkat.. huhuhu

  7. cikf=) berkata:

    liyana la…xkanla aku plak..aku blum keje lagi…huhu

    amboi2,kang kene betul2,baru ko rase…hahaha

  8. yaque berkata:

    oo.. kete per?? sian kt kn jan.. kete sorong pn tak mampu..isk.. de keje dah ekk? kt ner? lama laa aku tak denga citer bdk2 nih.. arie 2 jek time gathering jumpe qimie…

  9. cikf=) berkata:

    viva kaler putih..
    mulut xde insuran betul..kang aku beli kereta,aku display depan umah ko..hahaha

    knp ngan qimie,ko fall in luv ngan die plak ker???hahaha

  10. yaque berkata:

    oo.. mulut ko pn same… xde insurance toi… next time amik third party pn okey gak.. still kena cover.. hehehe.. aku sj jek la.. lama da xjmpe geng2 ‘selayang’ nih… ama, liyana n qimie…

  11. cikf=) berkata:

    hehe…mestila…aku xbleh jdi mangse pnindasan ko..hahaha

  12. yaque berkata:

    lol… dah dulu aku asik kena denda ngan ko jek coz smyg lmbt la, kuar hostel lmbt la… nih time aku nk revenge laaa.. 😀

  13. cikf=) berkata:

    ces..ape je yg ko bleh denda aku..ko bukannye polis..LHDN nak pau duit aku pun xdapat..hahaha
    dendam xkan terbalas yaque…

  14. yaque berkata:

    hohoho.. revenge aku nih, nice n steady… xle gopoh2.. krg cepat sgt ko menderita… 1st step aku, jd madu ko.. pas2.. ko tau la nasib ko.. harharhar (gelak jahat…)

  15. cikf=) berkata:

    eleh..mimpila ko nak jd madu aku…aku sekeh2 je ko nnt..harharhar(GELAK LAGI JAHAT)

  16. yaque berkata:

    hehehe.. ko tau tak imah ngan topek dah bertunang? wani ngan hassan kapel, ct ngan pecal dah clash, aku ngan gjol nk kawin?? hahaha..

  17. cikf=) berkata:

    mestila aku tau…pasal ct tu,crite lagi advance aku tau..kitorg kdg2 lepak makan2.aritu usop qadrie dtg utm,kitorg makan ramai2,ct blanje..tu ar ko,lain kali kalo nak gossip kasi crite panas sket…

  18. munir1984 berkata:

    mm..jgn sbb cinta kt jd mcmtu..
    bnyk lg yg lebih baik menanti d hadapan..hidup mesti teruss
    kan? kan? kan?

  19. yaque berkata:

    alaaa… korg jmpe usop ekk… apsai aku jek yg ter’miss’ hal2 semasa nih..
    hahaha
    mbr aku slalu laa bg aku ckp ngan usop.. mbr chating aku sekelas ngan de… kl aku chat ngan de, usop slalu interfrem.. hahaha…
    karang aku cr info2 baru ekk… nk bergossip ngan ko..
    arie 2, mase gathering, jmpe anne n ramai lagik mbr2 kt.. dorg gossip.. aku tukang denga sbb aku xtau byk… syokkk…. hahaha..

  20. cikf=) berkata:

    jgn kau cakap pasal gathering2 lagi..merajuk aku x ilang lagi tau pasal korg buat time weekdays,malam plak tu…
    aku dh la takut nak kuar malam2…huhu

  21. yaque berkata:

    hehehe.. ko merajuk ekk… huhu.. mmg saje kitorg arrange wat mlm2 bute… ingat nk wat midnite trus.. ahahah.. layaaannn

  22. cikf=) berkata:

    mmg merajuk…huahuahua….

  23. yaque berkata:

    alahai..ciannye ko… next time ko bgtau la mymin wat time org tak bz…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s