mEmAsUkI ALaM AlFa..

alam alfa adalah amalan utama bg mngawal minda.permulaanye,carilah tempat n mase yg tenang spt pd wkt malam.sunyi merupakan faktor utama phasilan gelombang alfa di minda.fokus juga adalah amat penting..

Pakai pakaian yang longgar. Buang segala jam, cincin untuk mengurangkan stress. Pada peringkat awal, untuk memasuki peringkat alpha, pilihah masa dan tempat yang sunyi.Anda boleh berbaring. Atau duduk bersila. Jika anda duduk bersila, pastikan tulang belakang anda lurus, supaya tenaga boleh mengalir tanpa halangan melaluinya.. Pastikan anda duduk dalam keadaan yang selesa.

MEMASUKI ALAM ALPHA: MEDITASI ASAS – KAWASAN PERIBADI

Sekarangkan bayangkan anda berada di suatu tempat yang indah. Tempat itu mungkin

§ Atau di tepi pantai yang warnanya keemasan, di depannya ada laut membiru dan angin bertiup perlahan menyebabkan anda rasa nyaman.

§ Atau di satu galaksi yang penuh dgn bintang-bintang biru berkelipan

§ Atau di pergunungan yg penuh dgn salji memutih § atau di suatu bilik yang penuh dengan warna dan perhiasan yang anda sukai.

Anda boleh melakukan sebarang upacara peribadi di sini, misalnya berdoa, berfikir, mencari ilham dan sebagainya.

Lakukan ini selama mana yg anda suka.

Sekarang minda anda berada dalam keadaan alpha. Keadaan ini di mana badan anda pasif dan minda anda berada dalam keadaan yang amat sesuai di programkan untuk sebarang tujuan.

Amalkan latihan ini setiap hari sebelum tidur dan jika anda ada kelapangan. Kesan sampingan positif dari latihan-latihan tadi anda akan berasa tenang dan semakin sihat. Latihan-latihan tadi boleh digunakan untuk mengawal stress seperti selepas bekerja, semasa anda marah dan sebelum tidur.

Utk mengingatkan anda ttg sesuatu perkara, anda perlu pergi ke alam alpha dan beri saranan secara kuat atau senyap kpd minda anda berkali-kali sehingga anda benar-benar yakin.

Misalnya. Ingatkan aku untuk Sembahyang Asar pada pukul 4.30 petang. ataupun

banyak cara lagi anda boleh cuba mengikut situasi anda. Sekiranya ini berjaya, ini bermakna anda telah berjaya memasuki alam alfa dan berjaya mengawal minda anda.

sekali lagi telah diedit dr http://linncomel.com/index.php/category/kuasa-minda/page/8/

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s