aKu DaH xDe HaTi…

mm dulu mse nak isi borang UPU,akula insan yg beriya2 sgt nak amik E’trical Engine..siap perang dingin ngan mak plak tu..dlm 2bulan slps aku msk utm n mjalani kehidupan sbg siswi fak.kej elektrik,mak aku masih lagi memujuk utk tukar course pendidikan..dan akhirnye,aku berjaya memujuk ibuku yg tcinta spy redha dgn ape yg ku pilih…

kini dah 3tahun blalu,thn dpan insyaAllah final year,then aku akan bgelar seorg graduan UTM..namun akhir2 ini,naluriku ingin menjadi seorang jurutera seakan2 hilang ntah ke mana…2bulan lebih aku mjalani praktikal juga gagal mngembalikan hatiku yg ingin mjadi seorg engineer..huh..apekah yg harus aku lakukan??mngkin inilah balasan ku yg xmendengar kate…huhu

wutever pun,sy cube lakukan yg terbaik..minat n cenderungku dalam bidang pengurusan n pentadbiran smkin tinggi..jauh di sudut hatiku,mngkin inilah pilihan ku kelak..insyaAllah..

rezeki ada di mana2,yg penting kita mesti usaha…ayat2 inilah yg pernah ku katekan kpd adik2 sms di KmPP dlu..kalo gagal or kite hala tuju kite b’ubah,percayalah ade sesuatu yg lbih baik utk kite..

Advertisements

28 thoughts on “aKu DaH xDe HaTi…

  1. rahfity berkata:

    Assalammualaikum.. salam ziarah. wah ahahah, luahan hati ko? anyway selamat menulis, semoga dirahmati Allah..

  2. cikf=) berkata:

    luahan hati???hehe..mngkin kot..mrenung mse depan yg panjang…huhu..
    buat ape cuti????

  3. faqir berkata:

    Aisehh, kita samalaa. saya pun amik kejuruteraan tapi skang lebih minat nak jadi ustaz. hehe. takpolaa, akak ambik jurutera pun boleh jadi cikgu nanti. hehe. cikgu tadika skang pun dah besar gajinya. 😛

  4. cikf=) berkata:

    cikgu tadika susahla..kne btul2 sabar jge kanak2 riang=)

  5. fadhbest berkata:

    sekadar pendapat…apply la PTD. Pegawai Takde Duit…hahahaha…Pegawai Tadbir & DIplomatik sebenarnye. keje gomen. degre…ape2 bidang. tapi tapisan quite stiff..ade 4 tahap. first tahap tapisan utk amik test, shouldn’t be any problem. second tapisan, ade test. 6 paper dalam sehari. kalau banyak membaca shouldn’t be any problem. third tapisan, PAC atau PTD Assessment Centre. kat sini die akan uji fitness (kalau BMI tak seimbang macam susah sikit nak dapat) public speaking both in BM and BI. handle meeting, and debate. pengalaman menarik ni. last tapisan, of coursela interview by Tan Sri2 or Datuk2. kalau apply private pun belum tentu Tan Sri2 yg akan interview kan?

    application usually around 40k…lepas tapisan pertama atau test tinggal 3500 utk gi PAC. lepas PAC tinggal 1000. lepas interview die amik dalam 250 org jek. tryla apply, saje2 nak test market.

  6. fadhbest berkata:

    sekadar pendapat…apply la PTD. Pegawai Takde Duit…hahahaha…Pegawai Tadbir & DIplomatik sebenarnye. keje gomen. degre…ape2 bidang. tapi tapisan quite stiff..ade 4 tahap.

    application usually around 40k…lepas tapisan pertama atau test tinggal 3500 utk gi PAC. lepas PAC tinggal 1000. lepas interview die amik dalam 250 org jek. tryla apply, saje2 nak test market.

  7. cikf=) berkata:

    “first tahap tapisan utk amik test, shouldn’t be any problem.”
    –>sy sgt gemar mngambil ape2 ujian,huhu…

    “ade test. 6 paper dalam sehari”
    –>aiyaa…its seems like spm..non-stop test…btul2..membaca jambatan ilmu,luas pemandangan..chaiyok2…

    “uji fitness (kalau BMI tak seimbang macam susah sikit nak dapat)”
    –>mulai hari ini,saya akan makan sebanyak mngkin krn berat badan sy semakin bkurangan…huhu

    “public speaking both in BM and BI”
    –>practice always make perfect..insyaAllah

    “handle meeting, and debate.”
    –>i really luv 2 talk n deal with people…huahuahua

    “interview by Tan Sri2 or Datuk2”
    –>harap2 Tan Sri2 or Datuk2 tu sume single2 lagi…hehe

    insyaAllah…

  8. cikf=) berkata:

    nway,thanx cadangan2 yg sungguh bernas…
    ur suggestion r much appreciated=)

  9. zuriaf berkata:

    ahha..dak UTM rupenya…

  10. cikf=) berkata:

    yup..budak utm sanjunganku…proud 2be..hehe

  11. yaque berkata:

    jan.. mak ko pn paksa gak ke masuk ke dunia pendidikan?? saing la ngan aku… start aku abih spm lagi, mak aku suh aku isi borang msk maktab.. tak pn suh jadi nurse… ohh tidakk..

    yela// mak aku nk suh aku ikut jejak langkah my mom, my dad, my bro n my sist… sume jd cikgu.. bosan la plak… tp tak bermakna aku benci dunia pendidikan nih… hehehe… aku besau nih pn pasai duit mengajo anak org.. hihihi….

    tp alhamdulillah.. mase wat diploma aku try amik insurance..mula2 isi borang, tekekeh2 aku gelak.. sape laa yg wat course pelik nih.. tp tgn tanda gak choice 2.. sekali tetbe dapat plak.. lama2 blaja.. jd besh lak… br aku tau amik insurance kua xle jd agent yg dok kejar2 org 2… byk lagik porfession len… hehehe..

    moral of the story.. kt kena ikut kata atie… mane la tau kn..rezeki kt ade kt situ… try n error jek..:)

  12. cikf=) berkata:

    ye la yaque…aku ni bkn la insan yg sabar sgt kan…kat sekolah dlu pun,asyik denda org je…mau aku denda anak2 murid aku hari2 nnt..huhu
    yaque,aku nak insurans free tau2…haha

  13. zuriaf berkata:

    ohoo..selamat pulang ke UTM sanjungan bangsa..

  14. cikf=) berkata:

    thanx…welcome to UTM…

  15. zuriaf berkata:

    sebanarnya welcome back..hahaha..dulu student tahun asas kat skudai..jadi pulang kembali la…nasib baik cikf=) tak jadi ajk MHS, kalau tak, takleh nak pontengla…huhuhu..

  16. cik F=) berkata:

    tu la,tapi kroni2 sy ramai ejen MHS..dapat kolej mane???

  17. zuriaf berkata:

    ishhh…kroni² lak..ni yang payah nak bagitau kolej mana ni…nanti kene kesan lak..tak pasal² kantoi…saya dapat KTR…adoii..Tapi saya rase awak duk KTC kot..dekat sket ngan fakulti kan..eh, jangan bagitau sama kroni² awak..hehe..

  18. cikf=) berkata:

    oic…sy xbgtau punyerla,tp msti diorg bace sendiri..hehe
    sy duk kp,hari2 berjalan kaki gi fke..huhu

  19. yaque berkata:

    wei makcik.. pe brg jaul ins… aku pn xde insurance hehehe… opss ade satu.. insurance baby aku jek laa…. ko nk, beli sendiri laa…hehehe.. jauh sehh ko blk utm.. dok kolej ek?? bile blk?

  20. cikf=) berkata:

    biasela…atas2 kes2 khas,aku balik lambat sket ar…aku nak tgk harry potter la…huhu

  21. yaque berkata:

    anyway.. aku dah tgk transformers smlm… best gile.. puas atie even kua duit 10 hinggit.. hahaha… payah la aku skrg.. umah dekat ngan wyang.. asal de citer best jek, aku g tgk.. abih duit aku lama2..isk

  22. cikf=) berkata:

    okeh..pindah arr umah..haha
    ko kat shah alam kan…ko xjumpe kroni2 yg lain ke???

  23. zuriaf berkata:

    wahh..duk KP..mahal sewa tu..tapi best la duk situ daripada KTR ni..huhu..aiseh. kawan² awak yang jadi ejen tu baca ke..tak best la..rosak plan camni..

  24. yaque berkata:

    aku dok sec7.. depan uitm 2 jek.. dekat skit ngan skool.. bejait kl nk cr umah len.. duit terbang melayang2.. ape mende yg KP n KTR.. da mcm komuter da aku dengo.. huahuahuahu

  25. cikf=) berkata:

    oit org uitm,ni hal budak2 utm jer…bleh plak ko kate mcm komuter..nak kene fire nih..!!!FIRE….

  26. yaque berkata:

    hahaha.. nih hal2 bebangkit stdn utm ekk.. cehh… patut laa tak bape nk urban.. 😀
    kat sini aku sorg jek ker bdk uitm??…

  27. cikf=) berkata:

    haha..mestila..jadi ko adelah makhluk tertindas di sini…hahaha

  28. yaque berkata:

    ko jgn jan… krg aku bwk kroni2 aku kt blog ko nih krg… huh.. nangis laa gamaknye… krg missfauzani’s bolg nih jd missaisya’s blog lakk… :D.. kesian aku kt ko.. krg ko kena wat blog len plak krg.. 😛

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s