aDuHai WaRgAKoTa…

dah masuk 3ari aku b’ulang dari k.selangor n kelang lama.. dh 3ari jugak la keje aku tgk karenah2 warga kota..sblm2 ni tgk2 jugak,tp xlayan sgtla..

seawal 6.15 aku dh kuar umah,drive smpai sg.buloh..pagi2 xramai org,so bleh bawa laju2.hehe..dlm 6.45 dh bleh sampai komuter..perjalanan ku diteruskan dgn mnaiki komuter..

biasela,pagi2 dlm komuter ,sejuk2 plak tu..ramai la yg mngambil kesempatan utk mnyambung tido..biasela, kalo tido susah nak control ayu wpun dh siap make-up..yg siap jadikan selendang sbg selimut pun ade..huhu

bile dh sampai destinasi,ni yg xbest ni..naik escalator(huhu..betul ke eja ni..) geram la jugak,dahla nak cepat..bleh la plak diorg xbg ruang langsung utk org yg rushing..apela salahnye kalo bg sket ruang bhgn kanan ke utk org yg rushing utk berlari2 mnuju ke destinasi..bkn sume tempat kat KL tuk bersantai2..kalo kat jalan raya,kereta lane kanan lambat,tau plak nak hon suruh ke tepi..isk,kalo ade bw hon mse naik escalator,nak jugak aku hon org2 yg kurang bertimbang rase ni..huhu

dlm pkul 6pm,biasenye aku dh sampai kl sentral..amik komuter balik ke sg.buloh..biasela,time2 mcm ni la plg ramai manusia yg b’gegas nak balik umah..yg xbestnye,apela salahnye kalo komuter tu smpai,bg org dlm tren tu kuar dlu..ini x,org x abis kuar lagi dh berebut2 nk masuk..ini satu perkara yg salah n mmentingkan diri sendiri..

org yg kat dlm komuter pun satu,apela salahnye kalo hampir sampai ke destinasi,bersiap sediala mnuju ke pintu utk turun..lbih2 lg yg mbawa beg2 balik kampung n barang yg banyak..kn lebih memudahkan org lain t’utama bile ramai org dlm tren..

yg ni plg kejam..bile org ramai b’asak2 masuk komuter,mereka hanya suke berdiri sekitar pintu jika semua tempat duduk telah penuh..padahal,ruang dlm gerabak lain masih ade ruang2 kosong..ini menyebabkan org lain xdapat masuk komuter..mmg sakit hati kalo tgk n lebih sakit hati kalo terkena..huhu..mahu je marah org2 tu sume..huhu..

tp dlm emosi geram aku ni,aku masih berbangga dgn insan2 bertimbang rase yg memberi tempat duduk kepada org2 tua n perempuan2 mngandung..org sakit naik komuter,aku xpenah tgk lg..hehe..

xksahla walau di mana kita berada,jadila insan yg bertimbang rase n jgn mementingkan diri sendiri…kpd warga asing yg memenuhi ruang komuter n tempat awam..sedarla,di mana bumi dipijak,di situ langit dijunjung..jadila insan yg bertimbang rasa,anda akan lebih dihargai–>mcm iklan radio plak..huhu

Advertisements

11 thoughts on “aDuHai WaRgAKoTa…

  1. fadhbest berkata:

    “dah masuk 3ari aku b’ulang dari k.selangor n kelang lama” – mak aiii…jauh gile

    “dlm pkul 6pm,biasenye aku dh sampai kl sentral..amik komuter balik ke sg.buloh” – ko gi keje petang ke?

    “bleh la plak diorg xbg ruang langsung utk org yg rushing..apela salahnye kalo bg sket ruang bhgn kanan ke utk org yg rushing utk berlari2 mnuju ke destinasi.” – ni malaysia aa….mmg cenggini

    “org x abis kuar lagi dh berebut2 nk masuk” – ni malaysia aa…mmg cenggini

    “tp dlm emosi geram aku ni,aku masih berbangga dgn insan2 bertimbang rase yg memberi tempat duduk kepada org2 tua n perempuan2 mngandung..org sakit naik komuter,aku xpenah tgk lg” – ni malaysia aa…mmgla takde pemandangan macam ni….

  2. cikf berkata:

    “dlm pkul 6pm,biasenye aku dh sampai kl sentral..amik komuter balik ke sg.buloh” – ko gi keje petang ke?

    ini time balik umah la en.fadh ooi…security guard n keje kilang je gi keje ptg2…

    ces,rupenye beginilah mentaliti malaysia kite…

  3. ajet66 berkata:

    orang kita semakin ‘buta’. Hakikatnya mata kita celik tapi hati kita buta. Bagai enau dalm belukar melepaskan pucuk masing2. Bangsa Malaysia memang mudah lupa.

  4. cikf=) berkata:

    “Bagai enau dalm belukar melepaskan pucuk masing2”

    uih,apekah maksud peribahasa di atas…mngkinkah daku ant insan2 yg mudah lupe..huhu

  5. ajet66 berkata:

    “Bagai enau dalm belukar melepaskan pucuk masing2″

    uih,apekah maksud peribahasa di atas…mngkinkah daku ant insan2 yg mudah lupe..huhu

    Maksudnya: Satu kelompok manusia yang hidup dalam sebuah masyarakat yang membawa hal masing-masing. Kau kau aku aku.

  6. cikf=) berkata:

    oic…mmg pun…
    xtau la macamane rakyat malaysia bleh terkenal dgn sikap mesra n berbudi bahasa ek..huhu

  7. yaque berkata:

    dear jan..
    blh thn ko ekk… pukul 6 kua umah.. i wonder wat time lak ko celik dr tido ekk…

    aku dulu ( b4 further stdy kt uitm) keje kt klcc.. mula2 ingat nk dok mengewa kt s.a.. kl mcm ko jan, ko ade lesen kete.. yg aku nih, lesen keje xde.. apatah lagi mbwa kete.. msuk ker dlm parit la gamaknye.. huhuu.. nk suh ulang alik dr kuala nek ‘baby’ ( pgglan manja skooter aku )… berjaHIt.. nek patah pinggang krg..

    ber blk citer aku time keje.. mak aku paksa aku dok ngan adik kwn de.. cikgu satu sek ngan my mom.. terpaksa laa… u know wat.. mmg xbesh lgsg… dok ngan org tua2 yg blm kawin… tersiksa… itu xley ini tak leh.. kdg2 aku lepak umah mbr aku kt sentul.. sampai kn, aku tekat, kl aku xdpt sambg blaja (al-maklumla.. xbape nk bijak sgt.. hihih).. aku nk pindah umah mbr aku tue.. tak tahnn siot…

    mula2 keje, aku nek gak lrt… tak larat.. dah la mahal.. gaji tak la masyuk sgt…keje aku tue ade shift… msk kol 10-6 or dr kol 2-10 mlm… 2 yg xthn nek lrt 2.. pas2 bkn trun2 lrt umah depan mata.. nk kena menapak lagikk… dah la area2 keramat 2 ‘black area’ laa… bak kt akak ofis aku laa…byk sgt indon, mat gian, mat moto ngan mat2 yg seumpamanya.. bejahit aku…

    so, aku amik keputusan utk nek ‘baby’… even duration dr umah aku ke kl dekat 2 jam.. tp aku kuat kn pinggang aku nih.. hehehe.. sanggup oo.. yelaa ko pn tau kn aku nih chanteekkk… hhihihi.. asik kena kaco jek… bohsan gakk…

    so, pd aku.. mmg ade dak advantage n disadventage nek transport awm nih… tp pandai2 laa jaga diri… pape pn… aku doakn ko selamat pegi blk… ekkk 😀

  8. cikf=) berkata:

    ‘even duration dr umah aku ke kl dekat 2 jam..’
    –>gile la ko yaque,kalo naik bas dr KL,dh bleh sampai melaka tau..huhu..sadis btul aku dengar…

    “yelaa ko pn tau kn aku nih chanteekkk…”
    –>sah,yang ni auta je..haha

    “aku doakn ko selamat pegi blk”
    –>tq2..next week aku dh abis prak…yeeahhh…tp kene balik utm..huhu

  9. yaque berkata:

    hehehe.. tau pn ko.. betape jauhnya umah aku… hihi.. 2 still dlm selangor lagik 2.. seb bek umah aku bkn kat sabak.. kl tak.. sah2 aku dah xde pinggang dah… hehehe… bkn auta la.. fakta… hehehe

  10. cikf=) berkata:

    apsal la ko xcari umah je kat kl or kat sg.buloh..kan dekat sket..
    xpela,skrg ko dh xkeje lagi kan….kalo ko keje lagi,blehla aku pau ko..haha

  11. yaque berkata:

    hehehe.. kna pakse dok kt keramat 2 la… dekat skit kt klcc… sebb bek aku dah xkeje kn??… kl x…isk2..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s